NATO spune un „NU” hotarat Moscovei: „Ucraina are dreptul sa adere la NATO, ne vom proteja si apara aliatii”

externe

NATO a respins joi solicitarea Moscovei ca Alianta sa renunte la aderarea Ucrainei si a insistat asupra importantei parteneriatului sau cu Kievul, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Nu vom face niciun compromis asupra dreptului Ucrainei de a-si alege propria cale, nu vom face niciun compromis asupra dreptului NATO de a-si proteja si apara toti aliatii si nu vom face niciun compromis asupra faptului ca NATO are un parteneriat cu Ucraina”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dupa o intalnire cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski la sediul Aliantei din Bruxelles.

„Din 2014, de la inceputul razboiului, Rusia a impins Ucraina spre NATO si astazi este pe cale sa paveze drumul dificil al aderarii sale”, a declarat la randul sau presedintele ucrainean.

Ucraina are dreptul de a se apara, ca toate statele suverane, iar NATO ii va furniza sprijin practic, instruindu-i si consiliindu-i fortele armate, participand la exercitii comune si furnizandu-i echipament, a mai spus Stoltenberg, potrivit nato.int. El a tinut sa sublinieze ca Alianta este alaturi de Ucraina, dar ca „sprijinul NATO nu este o amenintare pentru Rusia”.

El si-a reiterat apelul catre Rusia de a reveni la diplomatie, de a face pasi pentru detensionarea situatiei si de „a respecta suveranitatea si integritatea teritoriala ale Ucrainei”.

„Orice noua agresiune impotriva Ucrainei va avea consecinte severe. Si ar avea un pret ridicat”, a atras atentia secretarul general al NATO.

„In acelasi timp, aliatii NATO sunt pregatiti sa discute cu Rusia. Si ne reiteram invitatia catre Moscova pentru o intalnire a Consiliului NATO-Rusia”, a mai afirmat el.

Citeste si: Putin ameninta cu invazia: „Ar fi o inactiune criminala din partea noastra sa privim fara vlaga tot ceea ce se intampla”

Rusia este in prezent suspectata in Occident ca pregateste o noua invazie a Ucrainei si ca desfasoara forte considerabile la frontiera lor comuna, noteaza AFP.

Rusia i-a transmis miercuri secretarului adjunct american pentru Europa, Karen Donfried, cu prilejul deplasarii sale la Moscova, o lista de „propuneri” privind garantiile juridice solicitate aliatilor.

Karen Donfried a ajuns joi la Bruxelles pentru a prezenta aceste propuneri la NATO in cursul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre, informeaza surse diplomatice din cadrul NATO.

Aderarea a fost promisa Ucrainei si Georgiei in cadrul summitului NATO de la Bucuresti din 2008, in pofida avertismentelor Frantei si Germaniei. Insa aderarea unui nou membru trebuie sa fie aprobata in unanimitate, a reamintit Jens Stoltenberg.

Alianta defensiva, NATO nu a intervenit cand a avut loc campania militara a Rusiei in Georgia in 2008, nici cand a avut loc anexarea Crimeei in 2014. Articolul 5 nu se aplica decat in cazul membrilor, nu si al tarilor partenere, explica aliatii.

Presedintele ucrainean este constient de aceasta regula. „Daca armata noastra esueaza, asta va avea consecinte pentru toate statele membre NATO, pentru ca Ucraina este un avanpost”, a subliniat el.

Volodimir Zelenski nu si-a ascuns deceptia dupa ce s-a intalnit miercuri cu liderii UE, dintre care 21 sunt membri ai NATO. „Multi lideri europeni nu inteleg in general ceea ce se intampla la frontierele noastre”, a spus el, dupa ce a solicitat in van adoptarea de sanctiuni preventive impotriva Moscovei.

Liderii UE reuniti in cadrul unui summit la Bruxelles vor discuta joi diferite optiuni pentru a reactiona la o eventuala noua interventie militara rusa in Ucraina. De asemenea, ei vor prelungi sanctiunile economice deja in vigoare din 2014.

„Sunt deja in vigoare sanctiuni si suntem gata sa adaugam si altele daca va fi necesar”, a dat asigurari miercuri seara Charles Michel, presedinte al Consiliului European.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: