„NATO trebuie desfiintata”. Laburistul Jeremy Corbyn si alti stangisti din UE au adoptat Declaratia de la Atena, mesaje care bucura Moscova

externe

Liderii mai multor miscari de stanga europene au pledat vineri la Atena pentru desfiintarea NATO si promovarea unei aliante de tari nealiniate ca singura cale de construire a unei paci durabile, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

In asa-numita Declaratie de la Atena, Internationala Progresista, miscarea de stanga europeana DiEM25 si sectiunea sa greaca MeRA25 au apreciat ca ”pacea durabila poate fi obtinuta doar prin inlocuirea tuturor blocurilor militare cu un cadru international de securitate pentru dezescaladarea tensiunilor, extinderea libertatilor, combaterea saraciei, limitarea exploatarii, promovarea justitiei sociale si de mediu si incetarea dominatiei unei tari asupra alteia”.

Declaratia a fost prezentata la o conferinta de presa de fostul ministru grec de finante si in prezent secretar general al MeRA25, Ianis Varufakis, de fostul presedinte al Partidului Laburist britanic Jeremy Corbyn si de jurnalista si scriitoarea turca Ece Temelkuran, o opozanta a presedintelui Recep Tayyip Erdogan si care s-a autoexilat in Croatia.

Documentul mentioneaza ca semnatarii sai sunt alaturi de poporul ucrainean si cer incetarea imediata a focului, retragerea trupelor ruse si un acord de pace sub auspiciile ONU si garantat de UE, SUA si Rusia.

Jeremy Corbyn s-a aratat preocupat de faptul ca in conflictul ruso-ucrainean limbajul Uniunii Europene este unul razboinic in loc sa fie pacifist si a criticat ONU pentru neimplicare.

”Am avut o oportunitate in anul 1991, odata cu dezintegrarea URSS, sa renuntam la marile blocuri militare si nu am profitat de ea, dar avem acum o alta oportunitate”, crede fostul lider laburist.

La randul sau, Varufakis a opinat ca marile blocuri militare ”genereaza insecuritate si sporesc tensiunea” in anumite regiuni si ca trimiterea de armament Ucrainei contribuie la cresterea numarului de morti si la escaladarea unui conflict pe care ”Ucraina nu-l va castiga”.

Politicianul grec de stanga a respins si ideea crearii unei armate europene, ceea ce in opinia sa ar necesita o uniune politica a blocului comunitar, inexistenta la ora actuala. De asemenea, el a calificat drept ”furt” recenta propunere a sefului diplomatiei europene Josep Borrell de a se confisca activele rusesti supuse sanctiunilor si ca sumele obtinute astfel sa fie folosite la reconstructia Ucrainei, ceea ce Statele Unite au facut odata cu fonduri afgane.

Mai mult despre:

Comentarii: