Naufragiu in Grecia: Autoritatile elene neaga ca ambarcatiunea cu migranti s-a rasturnat dupa ce paza de coasta a incercat sa o remorcheze

externe

Operatiunea de cautare si salvare a migrantilor care au naufragiat in largul coastelor Greciei a continuat vineri, dar sperantele de a gasi alti supravietuitori s-au diminuat, potrivit Reuters.

Cei mai multi oameni de la bord erau din Egipt, Siria si Pakistan, au declarat oficiali guvernamentali.
71 de supravietuitori au fost transferati vineri cu autobuzul in tabara de migranti din Malakasa, o unitate inchisa cu gard de sarma ghimpata aflata la 40 km de Atena. Era de asteptat sa solicite azil.

Anwar Bakri, secretarul general al Asociatiei Siriene din Grecia a declarat ca a primit „sute de apeluri” de la oameni din Germania, Turcia si alte tari, care se temeau ca rudele lor se aflau pe barca scufundata.

„Este o tragedie”, a spus el. „Am numeroase fotografii, cel putin 15 fotografii pana acum, cu persoane disparute, copii mici, tineri de 16 ani, 20 de ani, 25 de ani, ai caror parinti ii cauta. Din ce mi s-a spus, nu sunt femei. Toate femeile au murit, s-au scufundat, s-au inecat cu copiii in brate”, a declarat Bakri.

Papa Francisc, care a vizitat Grecia in urma cu doi ani pentru a atrage atentia asupra situatiei dificile a refugiatilor, a cerut masuri pentru a preveni incidente similare in viitor. „Simt o mare durere la moartea migrantilor, inclusiv a multor copii, in naufragiul din Marea Egee. Trebuie sa facem tot posibilul pentru ca migrantii care fug de razboi si saracie sa nu aiba parte de moarte in cautarea unui viitor de speranta”, a scris el pe Twitter.

Se crede ca nava de pescuit a plecat din Egipt, apoi a preluat pasageri in Tobruk, de coasta pe 10 iunie. Autoritatile elene spun ca supravietuitorii le-au spus ca au platit 4.500 de dolari fiecare pentru a ajunge in Italia.

Circumstantele exacte in care nava s-a scufundat in timp ce era urmarita indeaproape de paza de coasta greceasca sunt inca neclare.

Autoritatile, care au fost alertate de Italia marti si au monitorizat ulterior nava timp de 15 ore inainte de a se scufunda, spun ca ocupantii navei au refuzat in mod repetat ajutorul oferit, spunand ca vor sa mearga in Italia.

Un grup de advocacy care a comunicat cu nava a spus ca in cel putin doua ocazii persoanele aflate la bord au cerut ajutor. Grupul, Alarm Phone, a declarat ca a alertat autoritatile elene si agentiile de ajutor cu cateva ore inainte de dezastru.

Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) si agentia Natiunilor Unite pentru refugiati, UNHCR, au declarat ca aceasta tragedie din Marea Mediterana a fost cea mai grava din ultimii cativa ani si au indemnat statele sa remedieze lacunele din normele de cautare si salvare.

„Este clar ca abordarea actuala a Mediteranei nu functioneaza. An de an, continua sa fie cea mai periculoasa ruta de migratie din lume, cu cea mai mare rata a mortalitatii”, a declarat Federico Soda de la OIM.

Autoritatile elene au negat relatarile aparute joi, potrivit carora ambarcatiunea s-a rasturnat dupa ce paza de coasta a incercat sa o remorcheze.

„Nu s-a facut niciun efort pentru a remorca barca”, a declarat purtatorul de cuvant al pazei de coasta Nikos Alexiou pentru postul de stat ERT.

Noua egipteni cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, au fost arestati joi seara, fiind acuzati de ucidere din culpa, expunerea la pericole, cauzarea de naufragiu si trafic de persoane. Ei urmeaza sa se prezinte in fata unui judecator si sa raspunda acuzatiilor in zilele urmatoare.

Sub un guvern conservator aflat la putere pana luna trecuta, Grecia a adoptat o atitudine dura in privinta migratiei, construind tabere cu ziduri si sporind controalele la frontiera. In prezent, tara este guvernata de o administratie interimara in asteptarea alegerilor din 25 iunie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: