Naufragiu in Marea Mediterana. Sute de morti

news

Naufragiul unui trauler incarcat cu imigranti in noaptea de sambata spre duminica, in largul coastelor libiene, ar putea sa se fi soldat cu 700 de morti, a anuntat duminica Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (HCR), relateaza AFP.

Aceasta nava s-a scufundat la circa 110 km de coastele libiene, avand la bord peste 700 de persoane, potrivit relatarii celor 28 de supravietuitori recuperati de o nava comerciala, a indicat televiziunilor italiene, Carlotta Sami, purtatoare de cuvant a HCR in Italia.

Daca cifrele se confirma, ar fi cea mai „grava hecatomba intalnita vreodata in Mediterana”, a declarat ea.

Circa 21 de cadavre au fost recuperate, conform presei italiene, citata de Agerpres.

Nava a lansat in noaptea de sambata spre duminica un apel la ajutor primit de garzile de coasta italiene care au cerut unui cargo portughez sa-si schimbe ruta in directia apelului. La sosirea la fata locului, la circa 220 km sud de insula italiana Lampeduza, echipajul a vazut nava scufundandu-se, potrivit HCR. In momentul cand cei 700 de imigranti aflati la bord s-au aruncat toti in acelasi timp in apa de aceeasi parte la sosirea cargoului portughez s-a produs tragedia, a mai spus Sami.

O importanta operatiune de salvare a fost lansata cu concursul marinei italiene si a celei malteze, a indicat pentru AFP un purtator de cuvant al marinei malteze.

Alerta a fost data spre miezul noptii, ora locala (22h00 GMT), potrivit acestuia.

Daca acest bilant se confirma, el se adauga celor 450 de morti si disparuti in cursul a doua naufragii precedente in mai putin de o saptamana. Si acolo, relatarile supravietuitorilor au permis stabilirea acestor bilanturi, in timp ce fluxul de migranti provenind din Libia creste in continuare.

Intre 500 si, uneori, 1.000 de persoane in fiecare zi sunt recuperate de granicerii italieni sau de nave comerciale.

Mai multe organizatii internationale si umanitare au denuntat in ultimele zile delasarea autoritatilor europene, reclamand mijloace mai multe.”Este necesara o operatiune ‘Mare nostrum europeana'”, a declarat purtatoarea de cuvant a HCR din Italia. Operatiunea italiana „Mare nostrum” de salvare a migrantilor a fost inlocuita prin operatiunea „Triton”, o operatiune de supraveghere a frontierelor mult mai modesta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: