Naufragiul ambarcatiunii cu migranti in Italia: peste 60 de persoane, printre care si 12 copii au murit, ate cateva zeci sunt inca disparute

externe

Cel putin 61 de migranti, inclusiv 12 copii, au murit si alti peste 30 sunt disparuti dupa ce ambarcatiunea lor s-a scufundat in marea agitata din sudul Italiei, potrivit BBC si Reuters.

Paza de coasta a anuntat ca 80 de persoane au fost gasite in viata, „inclusiv unii care au reusit sa ajunga la tarm dupa ce ambarcatiunea s-a scufundat”.

Numarul exact al persoanelor care se aflau pe barca, care plecase din Turcia cu cateva zile in urma, nu este clar. Salvatorii au declarat pentru agentia de presa AFP ca nava transporta „peste 200 de persoane”, ceea ce ar insemna ca peste 60 de persoane nu au fost gasite.

Premierul pakistanez Shehbaz Sharif a facut referire la informatii potrivit carora mai mult de doua duzini de pakistanezi s-au numarat printre morti si a calificat stirea „profund ingrijoratoare”. El a ordonat diplomatilor pakistanezi „sa constate faptele cat mai curand posibil”.

„Au mai fost debarcari, dar niciodata o tragedie ca aceasta”, a declarat primarul din Cruto, Antonio Ceraso, pentru Rai News.

Un supravietuitor a fost arestat duminica sub acuzatia de trafic de migranti, dar politia vamala a declarat ca finalizeaza arestarea a inca doua persoane, suspectate ca au cooperat cu presupusul traficant, potrivit Reuters.

Organizatia Medicii fara frontiere (MSF), a declarat ca asista mai multe persoane care si-au pierdut rude in naufragiu.

„Avem cazuri de copii care au devenit orfani, cum ar fi un baiat afgan de 12 ani care si-a pierdut intreaga familie, o familie de noua persoane, inclusiv patru frati, parintii si alte rude apropiate”, a declarat Sergio Di Dato, de la MSF.

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni – aleasa anul trecut partial ca urmare a angajamentului de a stopa fluxul de migranti in Italia – si-a exprimat „mahnirea profunda” si a pus decesul pe seama traficantilor.

„Guvernul se angajeaza sa previna plecarile si, odata cu ele, desfasurarea acestor tragedii si va continua sa faca acest lucru”.

Guvernul de dreapta al lui Meloni a promis ca va opri migrantii care ajung pe tarmurile Italiei si, in ultimele zile, a promovat o noua lege dura care inaspreste regulile privind salvarile.

Carlo Calenda, fostul ministru al Economiei al Italiei, a spus ca persoanele aflate in dificultate pe mare ar trebui sa fie salvate „oricare ar fi costul”, dar a adaugat ca „rutele de imigratie ilegala trebuie inchise”.

Presedintele Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, s-a declarat „profund intristata” de incident, adaugand ca „pierderea vietii unor migranti nevinovati este o tragedie”. Ea a spus ca este esential sa „ne dublam eforturile” pentru a face progrese in reforma regulilor UE in materie de azil pentru a aborda provocarile privind migratia catre Europa.

Papa Francisc, care apara adesea drepturile migrantilor, a spus ca se roaga pentru cei morti, disparuti si pentru cei care au supravietuit.

Potrivit grupurilor de monitorizare, peste 20.000 de oameni au murit sau au disparut pe mare in centrul Mediteranei din 2014.

Regina Catrambone, directorul Migrant Offshore Aid Station, care desfasoara operatiuni de cautare si salvare in Marea Mediterana, a declarat pentru BBC ca tarile europene trebuie sa conlucreze pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. Ea a cerut, de asemenea, incetarea „viziunii mioape” potrivit careia tarile care sunt fizic mai aproape de Africa si Orientul Mijlociu ar trebui sa preia conducerea in abordarea problemei.

„Inca nu exista o cooperare intre statele europene pentru a se coordona in mod activ impreuna pentru a merge si a ajuta oamenii in nevoie”, a spus ea, indemnand guvernele sa lucreze impreuna pentru a imbunatati eforturile de cautare si salvare si pentru a dezvolta rute sigure si legale.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: