externe

Nava de razboi americana „USS Milius” a traversat stramtoarea Taiwan in urma exercitiilor militare ale Chinei

Nava de razboi americana „USS Milius” a traversat duminica stramtoarea Taiwan, in ceea ce Marina SUA a descris luni drept un tranzit „de rutina”, la doar cateva zile dupa ce China si-a incheiat ultimele exercitii militare in jurul insulei, potrivit Reuters.

China, care vede Taiwanul ca pe propriul sau teritoriu, si-a incheiat oficial trei zile de exercitii in jurul Taiwanului, unde a practicat lovituri de precizie si blocarea insulei.

Exercitiile au fost organizate ca raspuns la intalnirea presedintelui Taiwanului, Tsai Ing-wen, cu presedintele Camerei Reprezentantilor SUA, Kevin McCarthy, considerand-o ca o interferenta in afacerile interne ale Chinei si sprijinul SUA pentru identitatea separata a Taiwanului de China.

Flota a 7-a a Marinei SUA a declarat ca distrugatorul cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke „USS Milius” a efectuat un „tranzit de rutina in stramtoarea Taiwan” prin apele „in care se aplica libertatile de navigatie si de survol in conformitate cu dreptul international”.

Tranzitul navei demonstreaza „angajamentul Statelor Unite pentru o zona Indo-Pacifica libera si deschisa”.

Comandamentul Teatrului de Est al armatei chineze a declarat luni intr-o postare pe retelele sociale ca a organizat trupe pentru a urmari si monitoriza distrugatorul american pe tot parcursul operatiunii sale.

Ministerul Apararii din Taiwan a declarat ca nava a navigat in directia nord prin stramtoare si ca in timpul tranzitului, situatia a fost „normala”.

Marina SUA navigheaza cu nave de razboi prin stramtoare aproximativ o data pe luna si, de asemenea, desfasoara in mod regulat misiuni similare de libertate de navigatie in disputata Mare a Chinei de Sud.

Saptamana trecuta, „USS Milius” a navigat in apropierea uneia dintre cele mai importante insule create de om si controlate de China din Marea Chinei de Sud, Mischief Reef. Beijingul a denuntat-o ca fiind ilegala.

China si-a continuat activitatile militare in jurul Taiwanului de la incheierea exercitiilor, desi la scara redusa.

Luni dimineata, Ministerul Apararii din Taiwan a declarat ca in ultimele 24 de ore a observat 18 avioane militare si patru nave chineze in jurul Taiwanului.

China nu a renuntat niciodata la folosirea fortei pentru a aduce Taiwanul guvernat democratic sub controlul sau.

Guvernul Taiwanului respinge pretentiile teritoriale ale Chinei si spune ca numai locuitorii insulei isi pot decide viitorul.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Majoritatea americanilor cred ca Donald Trump este vinovat in procesul platilor ascunse pentru actrita porno Stormy Daniels si ca trebuie sa mearga la inchisoare

Pentru prima data, un nou sondaj Yahoo News/YouGov arata ca o majoritate a americanilor (52%)…

10 minute ago

Marcel Ciolacu sfideaza realitatea: „Nu a fost Gabriela Firea implicata in azilele groazei. Imaginile nu erau din Voluntari, ci din alta comuna”

Invitat intr-o emisiune la Digi24, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre campania electorala din Bucuresti,…

25 de minute ago

Cel putin 16 persoane decedate in Peru, dupa ce un autobuz s-a prabusit intr-o prapastie din Anzi

Cel putin 16 persoane si-au pierdut viata marti in Peru, cand un autobuz s-a rostogolit…

40 de minute ago

Amenintare iminenta? Taiwanul sustine ca ar fi detectat 45 de avioane de lupta si sase nave chineze in apropierea insulei

Armata Taiwanului a detectat 45 de avioane si sase nave chineze in jurul insulei, a…

55 de minute ago

Casa Alba a notificat Congresul american ca va trimite Israelului armament in valoare de un miliard de dolari

Casa Alba a notificat marti Congresul SUA ca va face o livrare de arme catre…

O oră ago

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a cantat la chitara intr-un bar din Kiev, spre a-si dovedi sustinerea fata de Ucraina – VIDEO

Cunoscut ca un amator de chitara si rock, seful diplomatiei americane Antony Blinken a cantat…

O oră ago