Navalnii anunta ca renunta la greva foamei, pentru ca nu-si mai simte mainile si picioarele

externe

Opozantul rus incarcerat Aleksei Navalnii a anuntat, vineri, ca inceteaza greva foamei pe care a declansat-o in urma cu 24 de zile pentru a denunta conditiile de detentie, provocand puternice ingrijorari privind starea sa de sanatate, relateaza AFP si Reuters.

„Nu imi retrag cererea de a vedea un medic potrivit, imi pierd sensibilitatea in parti din maini si din picioare (…) Data fiind aceasta evolutie si aceste circumstante, incep sa inchei greva foamei”,  a scris Navalnii, intr-un mesaj publicat pe contul sau de Instagram, potrivit Agerpres.

Navalnii – o personalitate proeminenta a opozitiei ruse, care a supravietuit unei tentative de asasinare cu agent neurotoxic din clasa Noviciok, considerat arma chimica, in august anul trecut – ispaseste in prezent o pedeapsa cu inchisoarea de doi ani si jumatate intr-o colonie de munca la est de Moscova. El s-a plans recent de dureri acute de spate si paralizie la nivelul bratelor si picioarelor.

Pentru a protesta fata de lipsa accesului la o asistenta medicala calificata, Navalnii a intrat in greva foamei in urma cu aproximativ trei saptamani.

Intr-o scrisoare publicata de mass-media ruse, medici independenti, intre care si medicul personal al lui Navalnii, i-au cerut sa inceteze imediat greva foamei.

Ei au spus ca au evaluat rezultatele examinarii sale medicale. Daca continua greva foamei, el isi va distruge si mai mult sanatatea si in cel mai rau dintre scenarii aceasta va duce la moartea sa, avertizeaza ei.

Mii de persoane au participat miercuri la manifestatii de solidaritate cu Navalnii in intreaga Rusie pentru a cere autoritatilor sa-i asigure accesul la medici independenti.

Volkov a calificat penitenciarul IK-2 din Pokrov (100 km est de Moscova) unde se afla incarcerat Navalnii drept „lagar de tortura”.

Opozantul a fost condamnat la inchisoare la inceputul lunii februarie pentru incalcarea controlului judiciar intr-un dosar de frauda datand din 2014, un caz considerat in general ca fiind motivat politic. El nu a putut sa respecte conditiile eliberarii sale conditionate in acel dosar, intrucat se afla in Germania in urma otravirii cu Noviciok.

Navalnii i-a atribuit presedintelui Vladimir Putin personal responsabilitatea pentru otravirea sa cu agent neurotoxic si a spus ca incarcerarea sa este un act personal de razbunare pentru supravietuirea la atacul cu substanta chimica, noteaza dpa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: