externe

Navalnii e la un pas de moarte, in Rusia se pregatesc proteste masive: „E batalia finala intre bine si raul absolut”

Aliatii principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnii, incarcerat si in greva foamei, au lansat duminica un apel catre rusi sa iasa la proteste pe 21 aprilie pentru „a salva viata” opozantului, grav bolnav, potrivit sustinatorilor sai, relateaza AFP.

„Nu mai este timp, a venit timpul sa actionam. Numai este vorba numai de libertatea lui Navalnii, ci de viata lui. In acest moment, este pe cale de a fi ucis in colonia penitenciara si nu mai putem astepta”, a scris pe Facebook mana dreapta a opozantului, Leonid Volkov.

Aceasta manifestatie, fixata pentru miercuri la ora 19:00 (16.00 GMT), este organizata in aceeasi zi ca discursul anual al presedintelui Vladimir Putin in fata celor doua camere ale Parlamentului, in cadrul caruia va evoca „obiectivele” pentru dezvoltarea Rusiei si alegerile legislative din toamna.

„Sunati-va toti prietenii si iesiti in pietele centrale. Duceti-va in cel mai mare oras in care puteti ajunge miercuri seara”, a adaugat Volkov, facand apel la rusi sa participe la „batalia finala” intre „bine” si „raul absolut”.

„Putin interzice explicit orice activitate a opozitiei in Rusia. Asta inseamna ca aceasta adunare ar putea deveni ultima din tara in anii urmatori. Dar este in puterea noastra sa schimbam asta”, a adaugat el, facand apel la compatriotii sau sa nu le mai fie frica.

Navalnii e la un pas de moarte, oamenii lui Putin neaga: Se comporta ca un huligan, vrea atentie

Medici apropiati de Aleksei Navalnii au declarat sambata ca se tem ca nu cumva opozantul sa faca „dintr-un minut in altul” un stop cardiac, din cauza nivelului „critic” al concentratiei de potasiu din sange. Ei au facut apel, intr-o scrisoare adresata administratiei taberei penitenciare de la Pokrov, unde este incarcerat, sa-l plaseze imediat la terapie intensiva.

Aleksei Navalnii a incetat sa se alimenteze pe 31 martie pentru a protesta impotriva conditiilor proaste de detentie, acuzand administratia penitenciara ca ii refuza accesul la un medic si la medicamente, in conditiile in care el sufera de o dubla hernie de disc, potrivit avocatilor sai.

In replica la ingrijorarile exprimate de liderii europeni, ambasadorul Rusiei in Marea Britanie, Andrei Kelin, a declarat pentru BBC ca Navalnii nu este in niciun pericol.

“Bineinteles ca nu va fi lasat sa moara in inchisoare. Insa pot spune ca domnul Navalnii se comporta ca un huligan si incearca sa incalce fiecare regula stabilita”, a spus Kelin, precizand ca Navalniii incearca “sa atraga atentia”.

Andrei Kelin a mentionat ca Navalnii, incarcerat pentru o perioada de doi ani si jumatate, va fi eliberat mai devreme daca “se va comporta normal”.

SUA ameninta cu consecinte grave daca Navalnii moare

Casa Alba a avertizat insa, duminica, ca vor exista „consecinte” pentru Rusia daca Navalnii moare.

„In ceea ce priveste masurile specifice pe care le vom lua, studiem diferite tipuri de costuri pe care le vom impune, si nu le voi dezvalui public in acest stadiu dar am indicat ca vor exista consecinte daca dl Navalnii moare”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate nationala al lui Joe Biden, pe canalul CNN.

„Ne-am aliat intr-un prim moment cu Uniunea Europeana si cu numeroase democratii din lume care ne impartasesc opinia pentru a impune sanctiuni drept raspuns la ceea ce guvernul rus i-a facut lui Navalnii, drept raspuns la utilizarea unei arme chimice impotriva lui, ceea ce este contrar legilor internationale”, a explicat Jake Sullivan.

„In al doilea rand, am informat guvernul rus ca ceea ce i se va intampla dlui Navalnii, pe care l-au incarcerat, va fi responsabilitatea lor si ca vor fi trasi la raspundere de comunitatea internationala”, a adaugat el.

In cadrul interventiei, Sullivan a fost intrebat de ce Joe Biden nu a mentionat soarta opozantului in discursul sau de joi privind sanctiunile impuse Rusiei si de ce nu a solicitat public eliberarea lui.

„Am estimat ca decat sa facem declaratii publice generale, cel mai bun mod de a ataca aceasta problema este in privat, prin intermediul unor cai diplomatice, direct la nivelurile cele mai inalte ale guvernului rus”, a marturisit consilierul Casei Albe.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Un nou vaccin ar putea proteja impotriva oricarei tulpini de virus cu o singura injectie

Oamenii de stiinta par a fi aproape de a crea un vaccin „one-and-done” care poate…

18 minute ago

Fostul lider liberal Theodor Stolojan il vede pe Nicolae Ciuca „mai calificat pentru functia de presedinte decat Geoana, care este un birocrat”

Fostul lider liberal Theodor Stolojan a declarat, vineri la Digi24 ca in cazul in care…

49 de minute ago

Actiuni de intimidare ale Chinei in jurul Taiwanului. Avioane militare chineze „patruleaza” in jurul insulei.

21 de avioane militare chineze au fost detectate in jurul Insulei Taiwan incepand cu ora…

54 de minute ago

Noi evacuari in Indonezia in urma eruptiilor vulcanului Ruang. A fost emisa alerta de tsunami

Peste 2.100 de oameni care locuiesc in apropierea vulcanului Ruang de pe insula indoneziana Sulawesi…

56 de minute ago

Socant: cetateanul american care luptase de partea separatistilor pro-rusi din Donetk ar fi fost violat de acestia inainte de a fi ucis

Z-bloggerul american Russell Bentley (indicativul Texas), in varsta de 64 de ani, care a fost…

O oră ago