Nave de razboi germane asteapta ordine de la Berlin pentru trecerea stramtorii Taiwan: „Ne aratam steagul aici”
Doua nave de razboi germane asteapta ordine de la Berlin, a spus comandantul lor, pentru a stabili daca luna viitoare vor fi primele nave germane din ultimele decenii care vor trece prin stramtoarea Taiwan, atragand o mustrare din partea Beijingului, relateaza US News.
In timp ce SUA si alte natiuni, inclusiv Canada, au trimis nave de razboi prin stramtoare in ultimele saptamani, aceasta ar fi prima trecere a marinei germane prin stramtoare din 2002.
China pretinde suveranitatea asupra Taiwanului guvernat democratic si spune ca are jurisdictie asupra caii navigabile de aproape 180 km latime care desparte cele doua parti si face parte din Marea Chinei de Sud. Taiwanul se opune ferm la revendicarile de suveranitate ale Chinei si spune ca numai oamenii insulei pot decide viitorul lor.
Stramtoarea Taiwan este o ruta comerciala majora prin care trec aproximativ jumatate din navele containere globale, iar atat Statele Unite, cat si Taiwan spun ca este o cale navigabila internationala.
„Decizia nu a fost luata inca”, a declarat pentru Reuters comandantul grupului de lucru naval, contraamiralul Axel Schulz, intr-un interviu telefonic, adaugand ca vremea va juca un rol.
„Ne aratam steagul aici pentru a demonstra ca suntem alaturi de partenerii si prietenii nostri, angajamentul nostru fata de ordinea bazata pe reguli, solutionarea pasnica a conflictelor teritoriale si caile de transport libere si sigure.”
Intrebat despre potentiala trecere a navelor germane, Ministerul de Externe al Chinei a spus ca Taiwanul este o afacere interna chineza.
„China s-a opus intotdeauna subminarii suveranitatii si securitatii sale teritoriale sub pretextul libertatii de navigatie”, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Mao Ning, reporterilor la Beijing.
Inainte de posibila lor trecere prin stramtoare luna viitoare, fregata Baden-Wuerttemberg si nava de reaprovizionare Frankfurt pe Main planuiesc sa faca escala la Tokyo marti. De asemenea, vor face opriri in Coreea de Sud si Filipine.
Ei vor lua parte la exercitii in regiune cu Franta, Indonezia, Italia, Japonia, Malaezia, Singapore, Filipine si Statele Unite.
In ultimii patru ani, armata Beijingului si-a sporit activitatile in stramtoare.
Intrarile pe caile navigabile de catre nave de razboi straine, in special americane, sunt condamnate in mod regulat de Beijing, care spune ca astfel de misiuni „submineaza pacea si stabilitatea” in regiune.
Schulz a spus ca nu planuieste nicio masura de securitate specifica in cazul in care navele de razboi aflate sub comanda lui traverseaza stramtoarea Taiwan, numind-o „trecere normala” similara cu navigarea prin Canalul Manecii sau Marea Nordului.
„Ma astept ca marina chineza si, eventual, paza de coasta sau militia maritima sa ne escorteze”, a spus el, descriind acest lucru drept o practica obisnuita.