news

Navele AWACS ale NATO au aterizat la Baza 90 din Bucuresti: „Este o consolidare semnificativa a prezentei aliate aeriene pe Flancul estic”

Seful Statului Major al Apararii, Daniel Petrescu, a declarat, marti, cu ocazia sosirii in tara noastra a aeronavelor AWACS, ca aceasta operatiune reprezinta „o consolidare semnificativa” a prezentei aliate pe Flancul estic al NATO.

„Este o consolidare semnificativa a prezentei aliate aeriene pe Flancul estic. Sunt capabilitati aeriene suplimentare foarte importante si, as spune, complementare capabilitatilor NATO terestre si aeriene dislocate deja pe teritoriul Romaniei”, a afirmat Petrescu.

Din februarie 2022, aeronavele AWACS au executat misiuni de patrulare regulate in estul Europei si in regiunea Marii Baltice.

„Principala noastra baza de transport aerian, Baza 90 din Otopeni, va gazdui si coopera strans in desfasurarea zborurilor de recunoastere si supraveghere a spatiului aerian al Aliantei in urmatoarele saptamani. Misiunile comune care se vor desfasura aici vor aduce valoare adaugata si in planul cresterii coeziunii dintre personalul roman si cel al Flotei 14 NATO de supraveghere, precum si in planul interoperabilitatii”, a explicat seful SMAp.

El a evidentiat ca Armata Romana, Fortele Aeriene Romane contribuie permanent in cadrul efortului NATO de a mentine stabilitatea regionala si stabilitatea globala.

„Suntem impreuna, umar la umar, cu colegii aliati, pentru a asigura o aparare colectiva robusta, inclusiv prin garantarea sigurantei spatiului aerian national si aliat. Pe linia apararii colective, dispozitivul defensiv aliat din regiunea Marii Negre a fost intarit si echilibrat. Grupul de lupta pentru aparare colectiva dislocat in Cincu, cresterea efectivelor si capabilitatilor din Baza aeriana ‘Mihail Kogalniceanu’ , in principal, dar si in alte locatii, precum si augmentarea cu noi trupe aliate a Brigazii multinationale de Sud-Est sunt exemple concrete ale fermitatii relatiilor europene si transatlantice in Romania”, a indicat Daniel Petrescu.

Conform sefului Statului Major al Apararii, comandamentele multinationale constituite pe teritoriul tarii noastre au avut un aport considerabil pentru coordonarea fortelor aliate pe Flancul estic.

„In acest context, prezenta aeronavelor AWACS in Romania se inscrie in setul de decizii adoptate la Madrid. In tara noastra, aeronavele AWACS vor contribui la realizarea unei imagini operationale complete asigurand avertizare timpurie si intarirea capacitatii de reactie a Aliantei”, a transmis Petrescu.

Ministerul Apararii Nationale anunta saptamana trecuta ca aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Fortei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie si Control cu baza permanenta la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza, marti, in Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, in contextul aplicarii masurilor de intarire a posturii defensive a Aliantei in regiunea Marii Negre.

„Ca raspuns la agresiunea ilegala a Rusiei in Ucraina, NATO a sporit prezenta aeriana in flancul estic al Aliantei cu avioane de lupta suplimentare, avioane de supraveghere si avioane cisterna”, arata ministerul.

Aeronavele AWACS vor executa, in perioada urmatoare, zboruri de recunoastere si supraveghere pe teritoriul tarilor NATO.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Aplicatia de intalniri Bumble isi cere scuze public pentru campania de marketing bazata pe sloganuri anti-celibat

Aplicatia de intalniri Bumble si-a cerut scuze pentru reclamele despre care criticii au spus ca…

2 ore ago

Mostenitorii lui Maradona spun ca trofeul Balonul de Aur scos la vanzare a fost furat si cer oprirea licitatiei

Mostenitorii lui Diego Maradona vor cere un ordin judecatoresc pentru a opri licitatia unui trofeu…

2 ore ago

Roberta Metsola ii incurajeaza pe protestatarii din Georgia: „Tbilisi, va auzim! Va vedem! Georgienii de pe strazi viseaza la Europa”

Presedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis marti un mesaj de incurajare catre miile de…

3 ore ago

Tancurile israeliene patrund mai adanc in Rafah, bataliile au reinceput in nord

Tancurile israeliene au patruns, marti, mai adanc in estul Rafah, ajungand in unele cartiere rezidentiale…

2 ore ago

A doua invazie a Rusiei este mult mai rea decat cea din februarie 2022. Marturii ale refugiatilor din regiunea Harkov – Video

Noua ofensiva rusa in regiunea ucraineana Harkov a fortat peste 6.000 de persoane sa evacueze…

3 ore ago