Navele Chinei, acuzate de Filipine ca pescuiesc folosind cianuri si distrug astfel tot ecosistemul din Marea Chinei de Sud

externe

China, pescuit, cianuri, Filipine, acuzatii

Biroul de pescuit din Filipine a acuzat navele de pescuit  ale Chinei ca au folosit cianuri pentru a distruge Scarborough Shoal, un atol bogat in peste din Marea Chinei de Sud contestat atat de Manila, cat si de Beijing.

Pescuitul cu cianuri este o metoda de pescuit controversata, care implica de obicei aruncarea acestor substante chimice extrem de toxice in apropierea recifelor de corali sau in zonele de pescuit pentru a ameti sau ucide pestii, astfel incat acestia sa poata fi capturati cu usurinta.

Metoda este condamnata pe scara larga, deoarece afecteaza fara discriminare majoritatea speciilor marine din zona, provoaca daune grave ecosistemelor acvatice si poate face ca pestii sa fie periculosi pentru manipulare sau consum.

Autoritatile din Filipine i-au acuzat pe pescarii chinezi ca au folosit cianuri si pentru a „distruge in mod intentionat Bajo de Masinloc pentru a impiedica navele de pescuit filipineze sa pescuiasca in zona”. Bajo de Masinloc este numele spaniol pentru Scarborough Shoal. Purtatorul de cuvant a estimat ca presupusa utilizare a cianurii ar fi provocat daune de aproximativ 18 milioane de dolari in regiune, scrie publicatia Business Insider.

Atolul, care abunda in resurse, a fost folosit de zeci de ani de pescarii filipinezi si a fost revendicat de Manila in anii 1930. Dar China a declarat mai recent ca astronomul chinez Guo Shoujing ar fi descoperit atolul in 1279, iar pescarii chinezi au navigat in zona de-a lungul istoriei, deci atolul i se cuvine.

Insa in 2016 un tribunal international de la Haga s-a pronuntat cu o majoritate covarsitoare in favoarea Filipinelor intr-un caz in care s-a decis asupra proprietatii atolului. China a respins hotararea.

De atunci, Beijingul a patrulat in regiune cu nave de razboi si nave de paza de coasta, stabilind controlul de facto al atolului si alungand pescarii filipinezi.

Mai recent, Filipine a acuzat paza de coasta a Chinei ca a folosit manevre „periculoase” pentru a hartui si a bloca o nava filipineza care livra provizii pentru navele de pescuit.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: