Navele cu cereale au navigat astazi chiar daca Rusia s-a retras din acord

externe

Marea Britanie, acuzatie, Rusia, atac, nave civile, Marea Neagra, Ucraina

Luni, navele incarcate cu cereale au pornit din porturile ucrainene, sugerand ca Moscova nu a impus inca blocada care ar fi putut provoca foamete in lume, in ciuda suspendarii participarii sale la acordul privind exportarea de cereale in siguranta din zona de razboi, informeaza Reuters.

Oficialii internationali s-au temut ca Moscova va impune din nou o blocada asupra cerealelor ucrainene, dupa ce Rusia a anuntat sambata ca isi suspenda rolul in acord.

„Navele civile de marfa nu pot fi niciodata o tinta militara sau tinute ostatice. Mancarea trebuie sa circule”, a scris pe Twitter Amir Abdullah, oficialul ONU care coordoneaza programul.

La scurt timp, Ucraina a confirmat ca 12 nave, transportand 354.500 de tone de cereale au plecat din porturi. A fost cea mai mare cantitate transportata intr-o singura zi de la inceputul programului, ceea ce sugereaza ca erau navele in asteptare dupa ce exporturile au fost intrerupte duminica.

Dar transporturile ar putea fi intrerupte din nou daca asiguratorii inceteaza sa le subscrie. Chris McGill, seful departamentului de marfuri al asiguratorului Lloyd’s of London Ascot, a declarat pentru Reuters ca, de luni, compania sa nu va mai incheia polite de asigurare pentru transporturi „pana cand intelegem mai bine situatia”. Asigurarile emise anterior „raman valabile”, a spus el.

Majoritatea politelor trebuie reinnoite o data la sapte zile.

Moscova a declarat ca a fost fortata sa se retraga din acordul privind transportul cerealelor la Marea Neagra, invinuind Kievul pentru exploziile care au avariat sambata navele rusesti in portul din Sevastopol.

Ucraina nu a confirmat si nici nu a negat ca s-ar fi aflat in spatele exploziilor, dar spune ca marina rusa este o tinta militara legitima. Moscova a spus ca exploziile au fost cauzate de un val de drone maritime si aeriene.

Dupa ce Rusia si-a suspendat participarea la programul de transport de cereale, Statele Unite au acuzat Moscova ca foloseste alimentele ca arma iar presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a adaugat ca „santajeaza lumea cu foamea”.

Moscova neaga ca acesta ar fi scopul ei.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca acordul intermediat de ONU este „cu greu fezabil”, deoarece Rusia nu mai poate garanta siguranta transporturilor maritime. El nu a specificat de ce transporturile ar fi acum nesigure si a refuzat sa spuna in ce conditii ar putea Moscova sa-si schimbe decizia.

Ucraina si Rusia se numara printre cei mai mari exportatori de alimente din lume. Timp de trei luni, acordul sustinut de ONU a garantat ca exporturile ucrainene pot ajunge pe piete, ridicand de facto blocada rusa asupra Ucrainei. Vestea ca Moscova se retrage din acord a facut ca preturile globale la grau sa creasca cu peste 5% luni dimineata.

Printre navele care au pornit luni la drum s-a aflat si una contractata de ONU prin Programul Alimentar Mondial care duce 40.000 de tone de cereale in Africa lovita de seceta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: