Navele de razboi ale SUA au doborat rachete iraniene cu o arma pe care nu au mai folosit-o niciodata in lupta: „SM-3 sunt singurele rachete concepute pentru a opera in vidul din spatiu”

externe

Navele de razboi ale marinei americane au folosit pentru prima data in lupta un interceptor de rachete in timp ce aparau Israelul de un atac iranian fara precedent, relateaza Business Insider.

Comandantul Marinei, Carlos Del Toro, a declarat ca fortele americane au tras cu racheta Standard Missile 3, sau SM-3, pentru a lovi rachetele balistice iraniene.

„Am lansat SM-2, am lansat SM-6 si SM-3, pentru a contracara amenintarea cu rachete balistice venita din partea Iranului”, a declarat Del Toro in cadrul unei audieri a Subcomisiei pentru aparare din cadrul Senatului privind alocarile de fonduri.

Oficialii americani au declarat anterior ca doua distrugatoare, USS Arleigh Burke si USS Carney, care opereaza in estul Marii Mediterane, au distrus cel putin patru rachete balistice iraniene.

Comentariile lui Del Toro in fata legislatorilor par a fi prima recunoastere publica a Marinei privind folosirea SM-3.

SM-3 este un element al sistemului avansat de lupta Aegis al Marinei si foloseste un vehicul de distrugere cinetica pentru a lovi si elimina rachete balistice cu raza scurta si medie de actiune in timpul fazei de zbor de la mijlocul traseului.

SM-3 are capacitatea de interceptare exo-atmosferica, ceea ce inseamna ca poate elimina tinte dincolo de atmosfera terestra, spre deosebire de celelalte capacitati de aparare aeriana ale Marinei.

Acestea sunt misiuni dificile din cauza vitezei mari la jumatatea traseului si a necesitatii de a tinti vehiculul de reintrare si nu motorul de racheta care se separa.

„SM-3 sunt unice datorita faptului ca sunt singurele rachete standard concepute pentru a opera in vidul din spatiu”, noteaza think tank-ul Center for Strategic and International Studies.

Exista mai multe variante de SM-3, care pot fi lansate din sistemul de lansare verticala al unei nave de razboi a Marinei, iar interceptorii au fost lansati pentru prima data pe teren in urma cu aproape 20 de ani. In ciuda zecilor de teste efectuate in ultimele doua decenii, SM-3 nu a fost folosit in lupta pana acum.

SM-3 nu a fost singura arma exo-atmosferica care a fost folosita in actiune in weekend.

Sistemul israelian de aparare antiracheta Arrow 3, care poate, de asemenea, sa elimine amenintarile inamice din spatiu, a fost folosit pentru a dobori multe dintre cele 120 de rachete balistice pe care Iranul le-a aruncat sambata asupra Israelului. Arrow 3 si predecesorul sau, Arrow 2, alcatuiesc esalonul superior al sofisticatei retele de aparare aeriana a tarii.

Oficialii israelieni au declarat ca 99% dintre amenintarile lansate de Iran si de gruparile paramilitare aliate – care au inclus drone de atac unidirectionale, rachete de croaziera si rachete balistice – au fost interceptate de armata israeliana si de fortele sale partenere din Orientul Mijlociu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: