„Ne incalca independenta”. Parchetul General se opune vehement eliminarii pensiilor speciale pentru magistrati

news

Orice modificare adusa pensiilor de serviciu si/sau remuneratiei magistratilor si personalului auxiliar de specialitate este de natura a le afecta statutul, a transmis, vineri, Colegiul de Conducere al Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ).

„Avand in vedere propunerile legislative privind abrogarea pensiilor speciale si modificarea calculului remuneratiei – aflate in procedura avansata de legiferare in Camera Deputatilor – Colegiul de Conducere al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie isi exprima in mod ferm pozitia cu privire la imperativul respectarii de catre puterea legislativa si executiva a independentei magistratilor si a personalului auxiliar de specialitate din cadrul sistemului judiciar, fiind de datoria celor doua puteri sa asigure resursele adecvate care sa le permita acestora sa-si indeplineasca atributiile in mod corespunzator”, se arata intr-un comunicat de presa al PICCJ.

Potrivit sursei citate, in mod constant, Curtea Constitutionala a statuat ca stabilitatea financiara a personalului din sistemul de justitie reprezinta una dintre garantiile independentei Justitiei, constatand ca: „Statutul constitutional al magistratilor impune acordarea pensiei de serviciu, ca o componenta a independentei Justitiei, garantie a statului de drept, prevazut de articolul 1 alineatul 3 din Legea fundamentala (Decizia C.C.R. nr. 873/2010)”.

„Colegiul de Conducere al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie subliniaza cu fermitate ca orice modificare adusa pensiilor de serviciu si/sau remuneratiei magistratilor si personalului auxiliar de specialitate este de natura a le afecta statutul – cu incalcarea independentei acestora -, precum si securitatea activitatii judiciare si arata, totodata, ca va efectua orice demers legal pentru a sustine actualele reglementari”, se arata in comunicat.

Comisia pentru munca din Camera Deputatilor a adoptat, marti, raport favorabil pentru proiectul de lege care vizeaza eliminarea pensiilor speciale, exceptie facand cele destinate militarilor si structurilor din cadrul MAI.

Astfel, ar urma sa fie eliminate pensiile de serviciu pentru deputati si senatori, judecatori si procurori, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al Parchetelor, functionarii publici cu statut special, functionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic si consular al Romaniei, membrii Curtii Constitutionale si pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: