Neasteptat, soldati americani si rusi s-au pozat zambind impreuna in Siria: „Este un moment foarte rar”

externe

Soldati americani si rusi s-au salutat amical si au facut poze impreuna in weekend pe o sosea din Siria, intr-o demonstratie neobisnuita de amicitie intre aceste forte rivale, relateaza luni AFP, citata de Agerpres.

Statele Unite si Rusia au desfasurat trupe in Siria, tara devastata de razboiul ce nu conteneste din anul 2011 si in care Washingtonul si Moscova sustin fiecare tabara adversa. Razboiul inceput in februarie de Rusia impotriva Ucrainei a exacerbat si mai mult tensiunile dintre cele doua capitale.

Dar sambata dimineata, o patrula americana si una ruseasca s-au incrucisat pe un camp petrolier in apropierea orasului al-Qahtaniyah, in provincia Hassake din nord-estul Siriei.

Nu este prima data cand drumurile blindatelor ruse si americane se intalnesc in acea regiune aflata sub controlul kurzilor. Insa de data aceasta convoaiele s-au salutat amical, in loc sa treaca unul pe langa celalalt fara a se opri.

Soldatii, unul langa celalalt, au pozat impreuna, zambind si tinand tevile armelor indreptate spre sol. Un rus si un american au izbucnit in ras in timpul unei conversatii, iar mai multi soldati chiar au facut schimb de ecusoane ale uniformelor.

”Este un moment foarte rar”, remarca Samuel Ramani, cercetator in relatii internationale la universitatea britanica Oxford.

Soldatii americani au fost desfasurati in Siria din 2014, in cadrul unei coalitii internationale create pentru a sustine fortele kurde in lupta acestora contra jihadistilor gruparii Statul Islamic.

La randul ei, armata rusa este angajata din 2015 in sprijinul trupelor presedintelui Bashar al-Assad. Trupe ruse au fost desfasurate in nord-estul Siriei la sfarsitul anului 2019, cand Damascul a intervenit in sprijinul fortelor kurde, confruntate cu o ofensiva a Turciei vecine.

Prezenta trupelor ruse a permis de asemenea evitarea unei confruntari intre fortele americane si cele ale regimului sirian.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: