Nebunia lui Lukashenko, aduce migranti din Irak pentru a-i varsa in UE: „Voi i-ati chemat, dati-le tot ce le trebuie”

externe

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a declarat marti ca nu se considera obligat sa protejeze Uniunea Europeana in fata afluxului de migranti ilegali, in conditiile in care blocul comunitar a impus Belarusului sanctiuni care-i afecteaza economia, relateaza marti agentia EFE, citata de Agerpres.

”Ne asfixiaza, iar noi trebuie sa-i protejam?”, s-a intrebat Lukasenko in timpul unei reuniuni consacrate politicii externe. El a adaugat ca guvernul de la Minsk finanteaza in prezent cu banii sai masuri la granita pentru ”eliminarea activitatilor ilegale, inclusiv combaterea imigratiei clandestine si traficul cu droguri si arme”, masuri pentru care UE oferea finantare inainte sa fie instituite sanctiunile.

Ca represalii pentru aceste sanctiuni, Belarusul le permite migrantilor ilegali care doresc sa ajunga in UE sa treaca granita in Lituania. Mai mult, guvernul de Vilnius acuza autoritatile de la Minsk ca aduc in Belarus migranti cu avionul de la Bagdad si Istanbul si apoi ii trimit catre Lituania.

Circa 2.100 de migranti au patruns astfel in Lituania anul acesta, dintre care aproximativ 1.400 numai de la inceputul lunii iulie. Majoritatea sunt veniti din Irak, dar si din Siria sau tari africane precum Congo, Camerun ori Guineea.

Dar presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a sustinut in declaratia sa de marti ca amplificarea fluxurilor migratorii catre Europa este provocata in mare masura de politicile unor state din UE. ”Voi i-ati chemat, dati-le tot ce le trebuie, puneti-i pe picior de egalitate cu cetatenii vostri!”, le-a transmis el tarilor europene la care a facut referire.

SUA, Uniunea Europeana, Marea Britanie si Canada au impus mai multe serii de sanctiuni Belarusului in urma fraudarii alegerilor prezidentiale de anul trecut si reprimarii manifestatiilor opozitiei ce au urmat, noi sanctiuni venind mai recent dupa arestarea unui blogger opozant preluat de la bordul unui avion constrans sa aterizeze la Minsk.

In acest timp, presedintele Lukasenko acuza orchestrarea din Occident a manifestatiilor impotriva lui. El a pledat marti pentru ajustarea numarului de ambasade in Europa si reorientarea politicii externe a Belarusului catre state prietene, printre care a dat ca exemplu China, India, Pakistan, Vietnam, Turcia, precum si tari din Orientul Mijlociu, Africa si America Latina.

Mai mult despre:

Comentarii: