Negociatorul-sef al Parlamentului European pentru bugetul UE, mesaj pentru Tudose: „Nu asa se adopta un buget de stat. Sunt banii nostri, ai tuturor, nu banii din averile lor proprii”

politica

Europarlamentarul Siegfried Muresan acuza Guvernul Tudose ca incerca sa impuna bugetul pe 2018 „fara o dezbatere reala”. „PSD si ALDE fac acest lucru pentru ca stiu ca nu se vor putea tine de promisiunile din programul de guvernare si pentru ca vor avea din nou un buget fara perspective de crestere sustenabila a economiei si care nu reflecta prioritatile reale ale romanilor”, spune Muresan.

Muresan este negociator sef al Parlamentului European in privinta bugetului UE pe 2018.

„Guvernul PSD – ALDE si Parlamentul joaca alba-neagra cu bugetul Romaniei. Vor sa-l adopte fara o dezbatere reala pentru ca nu se pot tine de promisiuni. Pana ieri, cu doua saptamani inainte de finalul anului, nu stiam data la care va fi adoptat Bugetul Romaniei pentru 2018. Am vazut discutii cu usile inchise despre proiect luni si marti, cu doar doua zile inainte ca acesta sa fie aprobat de Guvern, lucru pe care l-am aflat de la radio de la viceprim-ministrul Marcel Ciolacu care a spus ca, mai departe, Parlamentul trebuie sa stabileasca un calendar al dezbaterilor.

In primul rand, Parlamentul trebuie sa controleze Guvernul si procedura de adoptare a bugetului si trebuia sa-si stabileasca din timp propriul calendar, pe care Guvernul sa-l respecte. In Parlamentul European, noi am anuntat calendarul adoptarii bugetare inca din februarie, iar, din luna martie, am adoptat prioritatile Parlamentului pentru bugetul european de anul viitor, pe baza carora Comisia Europeana a prezentat un proiect in luna mai. Tot din luna martie se stia deja ca vom adopta bugetul fix in data de 30 noiembrie.

Intre timp au fost 9 luni de dezbateri si negocieri in deplina transparenta. Guvernul Romaniei a inceput munca pe buget la finalul anului, tocmai cand noi, la Bruxelles, incheiam cele 9 luni de dezbateri si adoptam bugetul european. Iar Parlamentul Romaniei incepe munca abia acum, pe baza unui calendar anuntat ieri care nu permite o dezbatere reala si transparenta asupra celei mai importante legi pentru functionarea statului. Parlamentul Romaniei are timp doar trei zile, dintre care doua de weekend, pana luni dimineata la ora 9.00, sa depuna amendamente la proiect. Apoi, vor fi doar patru zile in care bugetul este dezbatut in comisiile de specialitate.

In Parlamentul European, Comisia Europeana a prezentat proiectul de buget in luna mai, iar termenul-limita pentru depunerea amendamentelor a fost sfarsitul lunii iunie. Ca negociator-sef al Parlamentului, eu am vizitat 17 comisii ale Parlamentului European in lunile mai si iunie pentru a discuta despre Bugetul Uniunii Europene, iar, in septembrie, am votat asupra celor 2.394 de amendamente depuse la proiect. Este clar ca PSD si ALDE au impins acest buget cat mai tarziu spre sarbatorile de iarna pentru a-l trece prin Parlament pe repede-inainte fara nicio dezbatere reala. PSD si ALDE fac acest lucru pentru ca stiu ca nu se vor putea tine de promisiunile din programul de guvernare si pentru ca vor avea din nou un buget fara perspective de crestere sustenabila a economiei si care nu reflecta prioritatile reale ale romanilor. Guvernul nu va incasa atatea venituri cat estimeaza in actualul proiect de buget, dar va cheltui mai multi bani decat prevede.

Consecinta va fi ca, in anii urmatori, romanii vor trebui sa acopere gaurile negre prin taxe si impozite crescute. Nu asa se adopta un buget de stat. Sunt banii nostri, ai tuturor, nu banii din averile lor proprii, avem dreptul sa stim ce vor sa faca din acesti bani, pe ce vor sa-i cheltuiasca si avem dreptul sa ne opunem acolo unde nu suntem de acord, inclusiv prin amendamente sustinute in mod profesionist in Parlament! Cer Parlamentului Romaniei sa realizeze o dezbatere reala a bugetului si sa aloce resursele bugetare in domeniile care genereaza crestere economica sustenabila, locuri de munca si stimuleaza mediul privat. Parlamentul trebuie sa controleze Guvernul, nu Guvernul sa controleze Parlamentul”, afirma Siegfried Muresan intr-un comunicat transmis redactiei aktual24.ro.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: