Negociatorul-sef privind bugetul UE vede un viitor sumbru pentru Romania. Care sunt consecintele depasirii deficitului bugetar de 3%

news

Europarlamentarul Siegfried Muresan, prim-vicepresedinte al PMP, a declarat, miercuri, ca Guvernul actual aplica in prezent exact reteta esecului economic patentata de Calin Popescu-Tariceanu in anii 2007-2008, prin rate mari de deficit bugetar si consum in crestere, el criticand si modul netransparent in care se face constructia proiectului de buget, informeaza Agerpres.

„Vedem deficit in crestere, in ciuda cresterii economice inalte. Guvernul actual aplica exact reteta esecului economic patentata de Calin Popescu Tariceanu in anii 2007-2008 (…). Ne aflam acum exact pe drumul pe care ne-am aflat in anii 2007-2008, ni s-a parut ca ne merge bine, dar am intrat frontal in viitoarea criza deoarece in loc sa investim, sa ne intarim economia, sa atragem investitori, sa imbunatatim competitivitatea, bagam toti banii in consum. Investitiile straine directe scad, crearea de locuri de munca nu este accelerata, deficitul creste, asta inseamna in cuvinte simple ca dupa ce acest guvern nu va mai fi in functie, romanii vor fi lasati cu mai multa datorie publica in spinare si cine va trebui sa o plateasca? Tot oamenii, prin taxe si impozite crescute”, a declarat Muresan, intr-o declaratie la Bruxelles pentru jurnalistii romani.

Europarlamentarul PMP, care este si negociatorul-sef al Parlamentului European pentru bugetul UE in 2018, a tinut sa avertizeze ca o depasire a pragului de deficit bugetar de 3% va reprezenta „un semn de proasta purtare” de care vor tine seama si investitorii internationali, pe langa faptul ca din partea Comisiei Europene se va incepe procedura de sanctionare a Romaniei.

„Consecintele unui deficit peste 3% sunt urmatoarele: Comisia Europeana va incepe o procedura impotriva Romaniei si este un semn de proasta purtare pentru toti investitorii internationali. Investitorii internationali vor oferi de acum credite Romaniei la o rata a dobanzii mai mare, asta inseamna ca fiecare roman va trebui sa plateasca mai mult pentru ca statul sa se poata imprumuta. Creditarea spre economie va deveni mai scumpa, deci de aceea apelul meu pentru Guvern este ca lucrurile trebuie facute exact invers. Folositi aceste vremuri economice bune, despre care stim cu totii ca se vor termina la un moment dat, iar cei care nu spun aceste lucruri oamenilor nu sunt sinceri, folositi aceste vremuri pentru a consolida bugetul, a-l reforma, gestionati banul public cu atentie, cu cumpatare, nu lasati oamenii cu mai multa datorie in spinare la sfarsitul celor 4 ani de guvernare”, a afirmat Muresan.

El s-a referit si la faptul ca Guvernul actual construieste intr-un mod netransparent proiectul de buget pentru anul urmator.

„Nu am stiut dimineata daca Guvernul va prezenta astazi sau nu un proiect de buget. Vicepremierul (Marcel Ciolacu — n.red.) ieri ne-a spus ca mai degraba saptamana viitoare, nu stim cand vor avea loc dezbaterile in Parlament, totul se intampla in mod netransparent”, a afirmat Muresan.

Eurodeputatul PMP a mai aratat ca in cadrul Parlamentului European a fost inceputa munca pentru bugetul UE in 2018 inca din luna ianuarie a acestui an, fiind aproape finalizata acum, la sfarsitul lunii noiembrie, dupa un indelungat efort de consultare cu toti actorii implicati.

Deficitul bugetului general consolidat a coborat la 6,6 miliarde de lei (0,79% din produsul intern brut) dupa primele 10 luni ale acestui an, de la 6,8 miliarde de lei (0,81% din PIB) in primele noua luni, informeaza Ministerul Finantelor Publice.

Fata de primele 10 luni din 2016, deficitul bugetului general consolidat a crescut de cinci ori, de la 1,3 miliarde de lei (0,17% din PIB) in perioada ianuarie — octombrie 2016 la 6,6 miliarde de lei.

Pentru intregul an, tinta de deficit bugetar este de 2,96% din PIB.

Conform previziunilor economice de toamna publicate de Comisia Europeana, deficitul public ar urma sa ajunga la 3% din PIB in 2017, pentru ca in 2018 sa se agraveze si mai mult, pana la 3,9% din PIB, si sa ajunga la 4,1% in 2019.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a trimis un comunicat potrivit caruia Romania nu a luat masuri eficiente in urma recomandarii Consiliului din luna iunie si, in consecinta, propune Consiliului European sa adopte o versiune revizuita a recomandarii adresate tarii pentru a-si corecta abaterea semnificativa de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu.

In data de 16 iunie 2017, Consiliul a adresat Romaniei o recomandare potrivit careia ritmul nominal de crestere a cheltuielilor guvernamentale primare sa nu depaseasca 3,3% in 2017, corespunzator unei ajustari structurale anuale de 0,5% din PIB, in cadrul procedurii aplicabile abaterilor semnificative (SDP — Significant Deviation Procedure).

Acum, Executivul comunitar arata ca Romania urmeaza o politica fiscala prociclica pe fondul unei cresteri economice puternice. De aceea, in absenta unor masuri eficace din partea tarii, „Comisia propune o recomandare revizuita privind o ajustare structurala anuala de cel putin 0,8% din PIB in 2018”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: