Negocieri cu Rusia. Reprezentantii lui Trump au plecat deja spre Arabia Saudita, se vor intalni cu oamenii lui Putin. Ce vor pune americanii pe masa

Oficiali de varf ai administratiei Trump sunt deja pregatiti sa se intalneasca cu inalti oficiali rusi pentru a incepe discutiile menite sa puna capat razboiului din Ucraina, potrivit mai multor surse citate de CNN.
Consilierul pentru securitate nationala Mike Waltz, secretarul de stat Marco Rubio si emisarul pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, sunt asteptati sa calatoreasca in Arabia Saudita pentru intalnirea cu inalti oficiali rusi, au declarat pentru CNN doua surse familiare cu planurile. Una dintre surse a declarat ca intalnirea va avea loc in zilele urmatoare.
Sursele au refuzat sa spuna ce oficiali rusi vor fi prezenti, dar CNN a transmis anterior ca Kremlinul aduna o echipa de negociere la nivel inalt pentru a se angaja in discutii directe cu SUA, fiind inclus si Kirill Dmitriev, oficialul rus care a jucat un rol-cheie in culisele unui acord recent de eliberare a prizonierilor americani.
Presedintele Donald Trump a declarat la inceputul acestei saptamani ca negocierile pentru a pune capat razboiului de aproape trei ani din Ucraina vor incepe „imediat”, dupa ce a avut o convorbire telefonica „lunga si foarte productiva” cu presedintele rus Vladimir Putin.
Apelul, care a fost prima conversatie anuntata intre cei doi presedinti de la preluarea mandatului de catre Trump luna trecuta, a avut loc in timp ce Trump le-a transmis clar consilierilor sai ca doreste sa puna capat rapid conflictului din Ucraina.
Presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentantilor, Mike McCaul, a confirmat, de asemenea, planurile in timpul unui interviu cu Politico la Conferinta de Securitate de la Munchen, sambata, spunand: „Rubio si Waltz si Witkoff (sunt) trimisi in Arabia Saudita pentru a vorbi cu ucrainenii si rusii despre Ucraina”.
Trump a indicat la inceputul acestei saptamani ca s-ar putea intalni cu Putin in Arabia Saudita in „viitorul nu prea indepartat”, dar a avertizat ca nu a fost luata nicio decizie oficiala. „Credem ca ne vom intalni probabil in Arabia Saudita, prima intalnire”, a declarat Trump dupa ce a vorbit cu Putin la telefon miercuri.
Presedintele a indicat ca printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, va juca un rol in discutii. Witkoff a mai spus ca printul mostenitor saudit a ajutat la eliberarea americanului Marc Fogel.
Departamentul de Stat a anuntat anterior ca Rubio va calatori in Arabia Saudita in zilele urmatoare, ca parte a unei calatorii mai ample la Munchen si in Orientul Mijlociu.
Rubio, care a aterizat in Israel sambata, a avut o convorbire telefonica cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, mai devreme in cursul zilei, a precizat Departamentul de Stat intr-o declaratie.
„Secretarul a reafirmat angajamentul presedintelui Trump de a gasi o solutie la conflictul din Ucraina”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Tammy Bruce. „In plus, au discutat despre oportunitatea de a lucra potential impreuna pe o serie de alte probleme bilaterale”.
Ministerul rus de Externe a caracterizat conversatia Lavrov-Rubio drept „un angajament reciproc de a coopera in problemele internationale actuale, inclusiv solutionarea situatiei din jurul Ucrainei”, precum si criza din Orientul Mijlociu. Cei doi au convenit sa mentina contacte regulate, inclusiv pentru a pregati o intalnire ruso-americana la nivel inalt, a declarat ministerul.
Apelul lui Rubio vine in contextul in care emisarul administratiei Trump pentru Rusia-Ucraina, Keith Kellogg, a declarat sambata ca Moscova ar trebui sa faca concesii pentru a pune capat razboiului din Ucraina.
Concesiile ar implica in primul rand chestiuni teritoriale si, eventual, renuntarea la utilizarea fortei, a declarat Kellogg in cadrul unei dezbateri la Conferinta de securitate de la Munchen.
Putin „nu isi va reduce fortele militare”, a spus diplomatul american, dar SUA spera „sa il forteze” sa intreprinda actiuni cu care „nu se simte confortabil”.
Kellogg a declarat ca SUA ar putea realiza acest lucru prin perturbarea aliantelor formate recent de Rusia – cum ar fi cele cu Iranul, Coreea de Nord si China – care nu existau cu doar cativa ani in urma.
Kellogg a mai spus ca SUA ar putea afecta veniturile din petrol ale lui Putin prin sanctiuni mai stricte.
„Ce conduce Rusia? Este de fapt un stat petrolier. Saptezeci la suta din banii pe care ii primesc pentru a finanta acest razboi provin din petro, petrol si gaze”, a remarcat Kellogg, adaugand ca SUA trebuie sa inceapa sa foloseasca sanctiuni care sa rupa «spatele economic» al Moscovei.
Trump a ezitat anterior cand a fost intrebat ce concesii ar trebui sa faca Rusia pentru a pune capat razboiului din Ucraina.
„Este prea devreme pentru a spune ce se va intampla. Poate ca Rusia va renunta la multe. Poate ca nu. Totul depinde de ceea ce se va intampla”, a declarat el joi.
Kellogg a mai spus sambata ca europenii nu se vor afla la masa negocierilor in incercarea de a gasi o solutie la razboiul din Ucraina.
„Raspunsul este nu”, a spus Kellogg la un eveniment in marja Conferintei de Securitate de la Munchen.
Ucrainenii vor fi prezenti „desigur”, a spus Kellogg. „Ar fi o prostie sa spunem ca (Ucraina) nu va fi”.
In ceea ce ii priveste pe europeni, Kellogg a declarat ca provine dintr-o „scoala a realismului” si ca, daca ne uitam la precedentul acord de la Minsk II, „la masa se aflau o multime de oameni care nu aveau capacitatea de a pune in aplicare un proces de pace, iar acesta a esuat lamentabil”.
Acordul Minsk II a fost negociat in capitala belarusa in 2015, in incercarea de a pune capat unui conflict sangeros de 10 luni in estul Ucrainei. Acest efort diplomatic rar a reunit lideri din Rusia, Ucraina, Germania si Franta, cu scopul de a restabili pacea in regiunile cucerite de separatistii pro-rusi in 2014. In ciuda obiectivelor sale ambitioase, acordul s-a confruntat cu provocari in ceea ce priveste punerea in aplicare, nereusind in cele din urma sa aduca o stabilitate durabila in regiune.
Kellogg a descris eforturile actuale de negociere a unui acord de pace ca fiind „pe doua cai”.
„Avem o cale ruseasca in desfasurare. In acelasi timp, avem si o pista ucraineana”, a spus el. „Deci, daca va uitati la stiri, vedeti ca trimisul (lui Trump) pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, este implicat pentru ca el are linia rusa. Iar eu lucrez si pe linia aliatilor americano-ucraineni. Facem asta pentru viteza”.