Negocieri esuate pentru functiile de conducere ale UE. Conflict intre Macron si Angela Merkel

externe

Delicatele negocieri angajate la Consiliul European de la Bruxelles pentru desemnarea celor care vor conduce principalele institutii ale Uniunii Europene, in primul rand Comisia Europeana, in urmatorii cinci ani au esuat joi, un summit de criza fiind convocat pentru data de 30 iunie, transmite AFP, citata de Agerpres.

‘Nu a existat o majoritate pentru niciun candidat. Ne vom reuni din nou pe 30 iunie. Voi continua consultarile’, a anuntat in cursul noptii presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Slabele sperante de ajungere la o concluzie au fost spulberate de Donald Tusk dupa o intrevedere cu presedintele francez Emmanuel Macron si cancelarul german Angela Merkel.

‘Ieri eram de un optimism prudent. Astazi sunt mai degraba prudent decat optimist’, a anuntat Tusk pe Twitter dupa discutia cu cei doi lideri.

Emmanuel Macron refuza numirea candidatului sustinut de Angela Merkel, germanul Manfred Weber, desemnat de Partidul Popular European (PPE).

Summitul s-a deschis prin anuntul liderilor grupurilor socialist si centrist Renew Europe din Parlamentul European ca nu vor sustine candidatura lui Manfred Weber daca va fi supusa la vot, ceea ce a insemnat sfarsitul sperantelor privind reunirea unei majoritati in ce priveste presedintia executivului comunitar.

PPE a decis sa mentina candidatura lui Manfred Weber, au explicat liderii sai pentru AFP. ‘Manfred Weber nu a murit, am luat dejunul cu el’, a declarat, caustic, actualul presedinte al PE, italianul Antonio Tajani, membru al PPE.

Ceilalti doi aspiranti sunt olandezul Frans Timmermans, din partea socialistilor, si daneza Margrethe Vestager, din partea liberalilor si centristilor.

Succesorul lui Jean-Claude Juncker va trebui sa obtina sustinerea a 21 din liderii europeni si o majoritate de cel putin 367 de voturi in Parlamentul European.

A fost propusa o impartire a celor patru posturi de putere, PPE, cel mai mare grup din legislativul UE, revendicand presedintia Comisiei, o exigenta care nu a fost contestata, numai ca va trebui gasit un alt candidat decat Manfred Weber, au declarat pentru AFP trei responsabili.

Liberalii vizeaza presedintia Consiliului European, caz in care socialistii ar obtine postul de sef al diplomatiei europene si ar imparti cu Verzii cei cinci ani de mandat ai presedintiei PE.

Acordul va trebui sa respecte criterii de paritate si de echilibru geopolitic. Donald Tusk a promis ca va obtine numirea a doua femei.

Premierul luxemburghez, liberalul Xavier Bettel, a afirmat ca nu candideaza, iar omologul sau belgian Charles Michel, al carui nume a fost vehiculat pentru presedintia Consiliului, nu a facut declaratii.

Mai multe alte subiecte dificile au fost inscrise pe agenda summitului de la Bruxelles. Primul, incercarea de a inscrie anul 2050 ca obiectiv pentru ”zero emisii de carbon cu efect de sera” in UE, a esuat dupa 5 ore de negocieri dificile, in urma blocajului creat de cateva state central-europene, in frunte cu Polonia.

Dupa alte patru ore de discutii, a fost constatat esecul discutiilor privind impartirea posturilor de conducere in UE.

‘Pozitiile sefilor grupurilor socialist si liberal au fost luate la Paris si Madrid’, au acuzat reprezentanti ai familiei PPE.

‘Am constatat cu oarecare placere, amuzament sau bucurie ca nu este foarte usor sa fiu inlocuit’, a ironizat Jean-Claude Juncker, al carui mandat va expira pe 31 octombrie, la miezul noptii.

Un acord privind numele succesorului sau trebuie gasit inainte de 2 iulie, ziua sesiunii inaugurale a noului Parlamentul European, cand va fi ales noul presedinte al legislativului UE.

‘Trebuie gasit rapid un acord pentru ca trebuie sa avem o Comisie Europeana operationala pentru a gestiona Brexit-ul, mai ales daca Boris Johnson va deveni prim-ministru al Marii Britanii’, a subliniat un diplomat de rang inalt.

Discutiile urmeaza sa se prelungeasca in marja summitului G20 de la Osaka, din 28-29 iunie, a indicat Jean-Claude Juncker.

Mai mult despre: ,

Comentarii: