Negocierile vor esua. Putin nu vrea pace in Ucraina, de aceea a impus conditii inacceptabile, anunta oficiali occidentali din domeniul securitatii

Oficialii din domeniul securitatii occidentale au declarat ca presedintele rus Vladimir Putin nu are intentia de a face compromisuri cu privire la cererile privind teritoriul, prezenta fortelor de mentinere a pacii si neutralitatea Ucrainei in orice discutii de pace, complicand eforturile presedintelui Donald Trump de a asigura un acord credibil, relateaza Bloomberg.
Putin a formulat in mod deliberat cereri „maximale” inaintea negocierilor pentru a pune capat razboiului, despre care stie ca vor fi inacceptabile pentru ucraineni si pentru alti europeni, potrivit oficialilor de securitate. Liderul rus este pregatit sa continue lupta daca nu isi atinge obiectivele, au spus oficialii, care au cerut protectia anonimatului.
Evaluarea intentiilor lui Putin pune la indoiala daca este serios sa negocieze un acord de pace realist si durabil cu Ucraina. De asemenea, intra in conflict cu opiniile lui Trump impartasite vineri la Casa Alba, cand le-a spus reporterilor ca crede el ca Putin vrea pace. „Imi este mai dificil, sincer, sa am de-a face cu Ucraina”, a spus Trump.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca evaluarea oficialilor de securitate a pozitiei Rusiei „nu este adevarata”, afirmand ca Ucraina trebuie sa ia masuri pentru a permite negocierile.
„Rusia este deschisa pentru eforturile de pace, pentru reglementarea pacii in Ucraina si, de fapt, preferam sa ne atingem obiectivele prin mijloace pasnice si diplomatice”, a spus Peskov, adaugand, „astazi si maine vom vedea daca Ucraina este pregatita pentru negocieri. Dar asta este o alta poveste”.
Oficialii americani si ucraineni se intalnesc marti in Arabia Saudita pentru a discuta despre o incetare a focului initiala cu Rusia, in timp ce incearca sa-si revina dupa cearta dezastruoasa dintre Trump si presedintele ucrainean Volodimir Zelenski din 28 februarie. Administratia Trump a inghetat asistenta militara si asistenta de informatii pentru Ucraina, crescand riscul progreselor rusesti pe campul de lupta.
Secretarul de stat american Marco Rubio, care a sosit luni in Arabia Saudita, a caracterizat discutiile cu Ucraina ca un efort de a intelege ce concesii sunt dispusi sa faca inainte de a afla pozitia Rusiei. Reprezentantul lui Trump, Steve Witkoff, se indreapta separat la Moscova pentru a se intalni cu Putin saptamana aceasta.
Bloomberg a relatat saptamana trecuta ca Rusia si-a exprimat dorinta de a discuta despre un armistitiu temporar cu conditii, cum ar fi determinarea componentei oricarei forte de mentinere a pacii. Cererile de lunga durata ale Rusiei includ caUcraina sa ramana neutra, recunoasterea internationala a pretentiei Moscovei de a anexa teritorii si opozitia fata de fortele europene de mentinere a pacii.
Aceste obiective contravin conditiilor unei „paci juste si durabile”, asa cum au subliniat aliatii americani, premierul britanic Keir Starmer si presedintele francez Emmanuel Macron. Ei au incercat sa adune o „coalitie a celor dispusi” pentru a asigura orice armistitiu.
Evaluarea oficialilor occidentali din securitate sugereaza ca Putin nu are motiv sa renunte la abordarea tarii sale fata de Ucraina, in ciuda promisiunii lui Trump de a pune capat conflictului. Riscul este ca Zelenski sa fie acuzat ca nu a acceptat niciun acord care sa impuna astfel de conditii si lupte, sustinut de vecinii europeni.
Acest lucru ar grabi o ruptura mai larga in Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, aflata deja sub presiune din cauza propunerilor lui Trump catre Putin si a cererilor ca Europa sa isi asume o mai mare responsabilitate pentru securitatea regionala. Exista semne ca Rusia isi implineste astfel obiectivul de a diviza NATO, liderii europeni punand la indoiala public angajamentul american in regiune.