Negoita, speriat ca Nicusor Dan il lasa fara banii de borduri: „Voi propune un referendum”

politica

Robert Negoita, banani japonezi, portocali, lamai, sectorul 3, Grecia, cinism, amarati

Primarul Sectorului 3, Robert Negoita, a anuntat joi ca va propune un referendum privind „reguli de urbanism in Bucuresti”. Anul lui Negoita este o reactie la intentia lui Nicusor Dan de a face un referendum pentru a le taia din bani primarilor de sectoare, pentru a nu mai face „borduri peste borduri”.

„Cand nu ai proiecte, ca nu ai despre ce sa vorbesti, ca nu faci poduri, nu faci pasaje, nu faci bulevarde, nu fluidizezi circulatia (…), vii cu fumigene de acest fel (…). Nu este deloc ideea noua, asta e proiectul Elenei Udrea. Elena Udrea a vrut sa desfiinteze sectoarele (…). As propune si eu, de exemplu, un referendum si credeti-ma ca am sa il propun (…), bucurestenii sa se exprime – ne dorim reglementare urbanistica in acest oras? Iata o intrebare de referendum – Stimate bucurestean, (…) vrei ca orasul acesta sa aiba niste reguli de urbanism?”, a spus Robert Negoita, joi, intr-o conferinta de presa.

Robert Negoita este de parere ca bucurestenii nu ar fi de acord cu desfiintarea sectoarelor.

„70% din serviciile publice sunt (…) in sarcina sectoarelor, cu niste bugete infime fata de ce are Primaria Generala. (….) Primaria Generala nu este in stare astazi sa isi autorizeze propriile investitii”, a spus Robert Negoita.

In opinia sa, primariile ar trebui sa aiba un rol cu precadere pe zona de reglementare si din ce in ce mai mic referitor la ce inseamna autorizare. „Rolul sa fie mai ales pe zona de reglementare, iar toate celelalte sa fie in sarcina proiectantilor (…), rolul institutiei publice ar trebui sa fie acela de reglementare”, a punctat primarul Negoita.

In opinia sa, descentralizarea presupune aducerea deciziei cat mai aproape de cetatean, iar primaria de sector este mult mai aproape de cetatean decat Municipalitatea.

„Varianta corecta e cea in care iei atributii de la Primaria Generala si le duci catre primaria de sector. Atunci cand discutam de termie, unde oamenii fac baie cu apa rece si iarna nu au caldura, ar trebui ca serviciul acesta (…) sa treaca la sector cu finantare cu tot si multe alte domenii care pot fi gestionate de catre sectoare”, a spus Robert Negoita.

Primarul reales al Capitalei, Nicusor Dan, a anuntat duminica seara ca va organiza un referendum in Bucuresti legat de modul in care se impart banii intre Primaria Generala si primariile de sectoare.

„Cu aprobarea Consiliului General vom declansa un referendum pentru cum se vor imparti banii intre primaria capitalei si primariile de sector. De ani de zile, Bucurestiul are un deficit de dezvoltare. De ani de zile, Primaria Capitalei este obigata sa gandeasca mic, pentru ca nu are bani sa gandeasca mare. Banii abia ajung pentru intretinerea infrastructurii pe care deja o avem.

Nu putem sa ne gandim la extinderea transportului public, la noi corpuri de spitale, nu putem sa ne gandim la noi corpuri pentru universitatile din Bucuresti care ar putea sa aduca zeci de mii de studenti straini in Bucuresti si sa puna Bucurestiul pe harta academica. Si in schimb avem borduri peste borduri, pavele care inlocuiesc alte pavele si panselute care inlocuiesc alte panselute”, a anuntat primarul Capitalei.

El a adaugat ca si urbanismul va fi o tema a referendumului.

„Cu aprobarea CGMB, voi declansa un referendum local pentru a decide cine raspunde de urbanismul din Bucuresti. Este absurd ca primarii de sector sa arunce cu autorizatii pentru zeci si sute de blocuri in Bucuresti, a caror legalitate nu o controleaza nimeni, iar primarul Capitalei sa raspunda pentru traficul din Bucuresti”, a continuat Nicusor Dan.

„Parlamentul are in dezbatere doua legi: codul urbanismului si legea spatiilor verzi urbane. Solicit candidatilor la alegerile prezidentiale sa se pronunte in campania pentru alegerile prezidentiale pe chestiunile cele mai importante din aceste doua legi si solicit partidelor parlamentare ca pana la alegerile parlamentare sa transam aceste doua legi. Numai asa vom fi in situatia ca bucurestenii sa poata gestiona ei insisi prin organele pe care le-au ales, situatiile spatiilor verzi si dezvoltarea urbana si aceste lucruri sa nu fie facute pe jocuri de culise, deasupra intereselor bucurestenilor”, a mai spus Dan.

”Niciodata alegerile nu sunt castigate de catre politicieni, alegerile sunt castigate de comunitati. Azi am avut in Bucuresti o uriasa comunitate care si-a dorit onestitate in functia publica, institutii care sa lucreze pentru oameni, care si-a dorit dreptate.

Va marturisesc ca sunt coplesit de responsabilitatea pe care mi-o dati si de sperantele pe care le puneti in noi”, a declarat Nicusor Dan in debutul discursului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: