Nepotul lui Basescu, condamnat la inchisoare cu executare. Sentinta este definitiva

news

Dragos Basescu, nepotul fostului presedinte al Romaniei Traian Basescu, a fost condamnat, luni, de catre magistratii Curtii de Apel Bucuresti la trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, decizia fiind definitiva.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au majorat, luni, pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta primita in ianuarie 2017, in prima instanta, de catre Dragos Basescu, la trei ani de inchisoare.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva.

La finele lunii octombrie 2015, nepotul fostului presedinte Traian Basescu a fost trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta, fiind acuzat ca a cerut un milion de euro de la un om de afaceri, promitand ca intervine la DIICOT pentru solutionarea favorabila a dosarului acestuia.

Potrivit rechizitoriului, pe 13 martie 2014, Dragos Basescu, impreuna cu Nistor Ciprian, i-a cerut unui om de afaceri (denuntator in cauza) 500.000 de euro pentru o solutie de respingere a arestarii intr-o contestatie formulata de catre DIICOT in dosarul ce il privea pe acesta din urma. El a mai cerut 500.000 de euro pentru o solutie favorabila in cauza respectiva, cat si pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denuntatorului.

„In sprijinul acestor pretentii, inculpatul Basescu Dragos a lasat sa se creada ca are influenta pe langa organele judiciare respective si chiar a promis ca va interveni in sensul celor aratate mai sus. Deoarece denuntatorul le-a spus celor doi ca nu are posibilitatea sa achite o suma atat de mare si ca nici nu doreste sa se faca vreo interventie de acest gen, inculpatul Dragos Basescu i-a propus acestuia ca solutie incheierea unui contract fictiv de consultanta prin care urma sa achite suma pretinsa de 1.000.000 euro, esalonat, pe o perioada de pana la doi ani, in functie de evolutia dosarului”, se arata in rechizitoriu.

Contractul trebuia sa fie incheiat cu o societate de consultanta internationala, pentru a nu trezi suspiciuni, a precizat atunci sursa citata.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obtinute de MEDIAFAX, Dragos Basescu si Ciprian Nistor au promis unei persoane cercetate intr-un dosar al DIICOT, respectiv lui Sandu Staicu, administrator la SC Activ Invest Construct SRL, un mod de rezolvare a problemelor sale judiciare de la DIICOT.

In 10 martie 2014, Sandu Staicu a fost retinut de DIICOT intr-un dosar penal instrumentat de catre procurorul Remus Jurj Tudoran, pentru constituire de grup infractional si spalare de bani, iar doua zile mai tarziu instanta suprema a respins propunerea procurorilor de arestare preventiva a omului de afaceri.

Procurorii mai spun ca in 12 martie 2014 Staicu a fost contactat telefonic de catre Ionita Jenica, cu care s-a si intalnit si care i-a comunicat ca Dragos Basescu ii propune un mod de rezolvare a problemelor sale de la DIICOT, persoana de legatura fiind Ciprian Nistor.

Potrivit anchetatorilor, in 13 martie 2014 Sandu Staicu a stabilit o intalnire cu Dragos Basescu in jurul orei 17.00, la Clubul Pescariu, loc care ii fusese indicat de Ciprian Nistor. Cand a ajuns la club, Ciprian Nistor i-a cerut sa plateasca un abonament de intrare in zona piscinei. Intrand in incinta, acestia s-au intalnit la vestiar si cu Dragos Basescu, care i-a dat lui Sandu Staicu un slip, apoi au mers in zona de SPA si au intrat impreuna intr-o sauna. Acolo, Ciprian Nistor si Dragos Basescu i-au dat sa citeasca o lista cu nume de firme si de persoane pe care Staicu le-a recunoscut ca fiind vizate in dosarul penal in care fusese retinut. Anchetatorii spun ca cei doi i-au dat omului de afaceri lista cu date din dosar pentru a-l convinge ca au acces la dosar si ca au posibilitatea de a influenta evolutia acestuia. Tot cu aceasta ocazie, Dragos Basescu a pronuntat si numele procurorului de caz.

Ultreior, Dragos Basescu ar fi cerut un milion de euro, promitand ca intervine la DIICOT pentru solutionarea favorabila a dosarului omului de afaceri.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: