Nerecunostinta. Cum i-a prelungit tocmai PSD sederea in puscarie lui Liviu Dragnea

news

Abrogarea recursului compensatoriu, adoptata miercuri si cu votul deputatilor PSD, prelungeste perioada de detentie a lui Liviu Dragnea cu cateva luni.

Prin recursul compensatoriu, adoptat de PSD in 2017, Liviu Dragnea a castigat deja cinci saptamani de libertate. Daca recursul compensatoriu ar fi ramas in vigoare, Dragnea ar fi obinut si mai multe zile de libertate, arata o analiza realizata de Adevarul.

Legea recursului compensatoriu, care a scos din puscarii peste 20.000 de infractori, a fost abrogata miercuri de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional. Toate partidele parlamentare au votat pentru abrogarea legii. Au fost 272 de voturi pentru si doar 5 abtineri: Florin Iordache (PSD), Nicolae Bacalbasa (PSD), Marton Arpad (UDMR), Jozsef-Gyorgy Kulcsar (UDMR) si Remus Borza (independent).

Desi ingropata de Parlament, legea recursului compensatoriu tot va mai produce efecte: detinutii aflati acum dupa gratii vor beneficia in continuare de clementa statului, insa doar pentru zilele petrecute in puscarie pana la abrogarea legii, nu pentru intreaga pedeapsa.

Spre exemplu, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani si jumatate de inchisoare in 27 mai 2019. Legea care abroga recursul compensatoriu, adoptata miercuri de Parlament, va fi promulgata zilele viitoare de presedintele Klaus Iohannis. Prin urmare, Liviu Dragnea va beneficia de recurs compensatoriu (scaderea cu 20% din pedeapsa) doar pentru zilele executate in intervalul mai-decembrie 2019. Daca legea adoptata de PSD in 2017 ar fi ramas in vigoare, Liviu Dragnea ar fi beneficiat de o scadere cu 20% din intreaga pedeapsa (3 ani si jumatate) nu doar pentru cele 6 luni traite la Rahova pana acum.

Astfel, recursul compensatoriu, opera PSD, i-a adus o luna de libertate lui Liviu Dragnea. Potrivit legii, fiecarui detinut, indiferent de faptele comise, i se scadeau 6 zile din pedeapsa la fiecare 30 de zile executate. Liviu Dragnea a ajuns la Rahova pe 27 mai, deci a executat pana acum 90 de zile din totalul de 3 ani si jumatate. Asadar, pentru cele 90 de zile de puscarie, fostul lider PSD primeste o reducere de 36 de zile. Pentru restul zilelor pe care le va petrece la Rahova, Liviu Dragnea nu va mai beneficia de recurs compensatoriu, dupa ce legea a fost abrogata.

„Epoca infractorilor incepe sa apuna. Liviu Dragnea va ciupi cateva zile. Cei care au votat recursul compensatoriu ar trebui sa-si puna cenusa in cap“, a spus deputatul USR Stelian Ion.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: