Netanyahu, anunt major. Ia in calcul ca Israelul sa ofere armament Ucrainei daca va redeveni prim-ministru. Partidul lui este primul in sondaje

externe

Fostul premier Benjamin Netanyahu a declarat vineri pentru USA Today ca va „analiza” daca Israelul va furniza sau nu arme Ucrainei daca va reveni la putere dupa viitoarele alegeri, a declarat el pentru USA Today, citat de Jerusalem Post.

De asemenea, el a mai spus ca se asteapta sa i se ceara sa fie mediator pentru negocierile dintre Rusia si Ucraina. „Daca voi deveni prim-ministru, este de presupus ca aceasta chestiune (a medierii) va aparea din nou”, a spus el.

Acest lucru vine dupa ce ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kulebo, a cerut oficial ajutorul Israelului si furnizarea de sisteme de aparare aeriana. Netanyahu a raspuns spunand ca armele ar putea cadea in mainile Iranului.

„In ceea ce priveste problema armelor, exista intotdeauna o posibilitate si acest lucru s-a intamplat de multe ori, ca armele pe care le-am furnizat pe un camp de lupta sa ajunga in mainile iranienilor, folosite impotriva noastra”, a spus el.

Israelul s-a ferit sa se implice prea mult in razboiul dintre Rusia si Ucraina.

„Sper ca se razgandeste”, a declarat Netanyahu in interviul acordat USA Today, referindu-se la „viziunea ghidata a presedintelui rus Vladimir Putin de a reconstrui un mare regat rusesc”.

„Nu vreau sa fac pe psihologul”, a continuat el. „Vreau sa fiu in pozitia de prim-ministru, sa obtin toate informatiile, apoi sa iau decizii cu privire la ce si daca vom face ceva in acest conflict dincolo de ceea ce s-a facut pana acum”.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, a confirmat saptamana trecuta informatiile potrivit carora Iranul intentiona sa vanda Rusiei rachete balistice de inalta precizie pentru a le folosi impotriva Ucrainei. El a mai spus ca Pentagonul lucreaza cu aliatii pentru a vedea cum pot oferi ajutor Ucrainei.

„Iar o parte din calculul cu care iau aceste decizii este pastrarea propriei lor securitati nationale”, a declarat Kirby. „Deci, noi respectam acest lucru. Iar Israelul ar trebui sa aiba dreptul de a vorbi despre ceea ce este dispus sa faca sau nu este dispus sa faca, fara a judeca, pentru ca trebuie sa fie o decizie pe care o iau ei”.

Netanyahu a declarat ca Israelul este inca criticat de multi pentru ca nu a furnizat ajutor Ucrainei.

Israelul a impiedicat Iranul sa stabileasca mai multe pozitii militare in Siria si Liban. „Am vrut sa asigur, si am asigurat, libertatea de actiune a Fortelor Aeriene israeliene pentru a bombarda practic pozitiile Iranului, pozitiile militare pe care a incercat sa le stabileasca in Siria pentru a deschide un al doilea front al terorii impotriva noastra”, a declarat Netanyahu pentru USA Today.

Au fost realizate doua sondaje, unul de catre KAN News si unul de catre N12, care arata ca nici Netanyahu si nici Lapid nu ar putea forma o coalitie daca nu isi unesc fortele.

Potrivit unui sondaj publicat de KAN News, partidul Likud ar obtine 31 de locuri, in timp ce Yesh Atid ar obtine 25 de locuri, Partidul Sionist Religios ar obtine 14 locuri, iar Partidul Unitatii Nationale ar obtine 11 locuri.

Sondajul a aratat ca blocul lui Netanyahu ar avea 60 de locuri, iar blocul advers 56 de locuri.

Sondajul N12 a aratat ca partidul Likud ar obtine 30 de locuri, in timp ce Yesh Atid ar obtine 25 de locuri, Partidul Sionist Religios ar obtine 14 locuri, iar Partidul Unitatii Nationale ar obtine 12 locuri.

Sondajul ar lasa blocul lui Netanyahu cu 59 de locuri, iar blocul adversar cu 57 de locuri.

Netanyahu a fost cel mai longeviv prim-ministru din istoria Israelului. Al cincilea sau mandat s-a incheiat in iunie 2021, cand Naftali Bennett a format o coalitie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: