Netanyahu ii reproseaza lui Putin „cooperarea periculoasa dintre Rusia si Iran”

externe

Un purtator de cuvant al premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat pentru The Times of Israel ca acesta a discutat telefonic mai bine de 50 minute cu presedintele rus Vladimir Putin, dupa sedinta cabinetului de razboi. Convorbirea s-a purtat pe fondul tensiunilor cu Rusia din cauza pozitiei sale ferme anti-Israel in razboiul impotriva Hamas si dupa ce ambasadorul Moscovei a facut vineri la ONU remarci „dureroase la adresa statului evreu”, potrivit publicatiei citate.

Netanyahu si-a exprimat nemultumirea fata de pozitiile Moscovei impotriva Israelului exprimate la ONU si in alte foruri, noteaza si Al Jazeera. Netanyahu a subliniat ca orice alta tara care ar fi suferit un atac terorist echivalent cu atacul Hamas din 7 octombrie ar fi reactionat la acesta cu cel putin aceeasi forta cu care a reactionat Israelul.

Presedintele rus Putin a acuzat in repetate randuri ca razboiul dintre Israel si Hamas este un esec al anilor de diplomatie americana in Orientul Mijlociu.

Purtatorul de cuvant israelian a adaugat ca Netanyahu a criticat, de asemenea, „cu fermitate cooperarea periculoasa dintre Rusia si Iran”.

Nu o data, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a declarat ca este inacceptabil ca Israelul sa foloseasca atacul sangeros din Hamas din 7 octombrie ca justificare pentru pedepsirea colectiva a poporului palestinian din Gaza. Lavrov a cerut, de asemenea, monitorizarea internationala pe teren in enclava asediata.

Israelul ar vrea ca Rusia sa intervina la Crucea Rosie in sprijinul ostaticilor

In schimb, premierul israelian si-a exprimat aprecierea pentru eforturile rusesti care au determinat Hamas sa elibereze un barbat israeliano-rus tinut ostatic in Gaza, se arata intr-un comunicat transmis de biroul premierului.

Doua femei israeliano-ruse au fost, de asemenea, eliberate ca urmare a presiunilor semnalate din partea Moscovei, dar acestea nu au fost mentionate de Netanyahu, deoarece au fost incluse ulterior in schimbul de ostatici din ziua urmatoare, iar Israelul a eliberat prizonieri palestinieni din domeniul securitatii pentru ele, noteaza The Times of Israel.

In contextul dat, Netanyahu i-a cerut lui Putin sa faca presiuni asupra Crucii Rosii pentru a asigura vizite la ostaticii ramasi si pentru a le livra medicamente.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: