Neuralink, compania de implanturi cerebrale a lui Elon Musk, a primit aprobarea pentru primul studiu clinic la om

externe

Neuralink, compania de implanturi cerebrale a lui Elon Musk, a declarat joi ca a primit unda verde din partea Administratiei americane pentru alimente si medicamente (FDA) pentru a demara primul sau studiu clinic la om, scrie The Guardian.

Musk a prezis in cel putin patru ocazii, incepand din 2019, ca firma sa de dispozitive medicale va incepe testele pe oameni pentru un implant cerebral destinat tratarii unor afectiuni grave precum paralizia si orbirea.

Cu toate acestea, compania, fondata in 2016, a solicitat aprobarea FDA abia la inceputul anului 2022 – iar agentia a respins cererea, au declarat in martie sapte actuali si fosti angajati pentru Reuters.

Potrivit angajatilor, FDA a semnalat Neuralink mai multe ingrijorari care trebuiau rezolvate inainte de a aproba testele pe oameni, potrivit angajatilor. Problemele majore implicau bateria cu litiu a dispozitivului, posibilitatea ca firele implantului sa migreze in interiorul creierului si provocarea de a extrage in siguranta dispozitivul fara a deteriora tesutul cerebral.

Aprobarea de joi a FDA vine in contextul in care legislatorii americani indeamna autoritatile de reglementare sa investigheze daca componenta unui grup care supraveghea testele pe animale la Neuralink a contribuit la experimentele ratate si grabite.

Neuralink a facut deja obiectul unor investigatii federale.

Anul trecut, inspectorul general al USDA a inceput sa investigheze, la cererea unui procuror federal, posibile incalcari ale Legii privind bunastarea animalelor, care reglementeaza modul in care cercetatorii trateaza si testeaza anumite tipuri de animale. Compania a ucis aproximativ 1.500 de animale, inclusiv peste 280 de oi, porci si maimute, in urma unor experimente incepand din 2018, a relatat anterior Reuters.

Ancheta a analizat, de asemenea, supravegherea de catre USDA a Neuralink.

Intr-un tweet de joi, Neuralink a declarat ca nu este inca deschisa pentru un studiu clinic.

„Acesta este rezultatul muncii incredibile depuse de echipa Neuralink in stransa colaborare cu FDA si reprezinta un prim pas important care va permite intr-o zi ca tehnologia noastra sa ajute multi oameni”, a declarat compania intr-un tweet de joi.

De-a lungul anilor, Musk a prezentat public un plan ambitios pentru Neuralink. El a tinut prima pagina a ziarelor la sfarsitul anului trecut, cand a declarat ca este deja atat de increzator in siguranta dispozitivului incat ar fi dispus sa le implanteze propriilor sai copii.

Musk are in vedere ca atat persoanele cu dizabilitati, cat si cele sanatoase sa primeasca rapid implanturi chirurgicale in centre locale. Aceste dispozitive au ca scop vindecarea unei serii de afectiuni, de la obezitate, autism, depresie si schizofrenie, pana la permiterea navigarii pe internet si telepatie.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: