Nevazatorii din Romania protesteaza in fata Guvernului impotriva modificarilor aduse legii pensiilor: „Nimeni nu a venit sa discute cu noi”
Sute de nevazatori din toata tara sunt asteptati sa picheteze in fata Guvernului pe 19 septembrie din cauza modificarilor recente aduse legii pensiilor.
Acestia sunt nemultumiti de impactul negativ pe care noua lege l-a avut asupra veniturilor lor. In ciuda eforturilor lor de a prezenta problemele si solutiile propuse autoritatilor, nemultumirile au crescut, iar intalnirile cu functionarii nu au dus la solutii concrete, ceea ce le-a amplificat frustrarile.
„Este doar o continuitate a protestului nostru. Nevazatorii sunt membri in Federatia Consiliul National al Dizabilitatii din Romania. Facem aceleasi demersuri pana la rezolvarea acestor incalcari ale drepturilor omului. (…) Este umilitor ca suntem obligati sa trecem prin asa ceva. Nu s-a intamplat nimic (n.r. la mitingul organizat saptamana trecuta). Nici macar nu au coborat sau nu au trimis pe cineva din Guvern sa spuna ca putem merge la discutii. (…) Am depus propunerile noastre pe care le-am si prezentat public si nu s-a intamplat absolut nimic. (…) Nu au respect fata de noi, suntem desconsiderati. Ceea ce ne ofera ei, un ajutor social, nu este decat acelasi principiu de a ne tine izolati social. (…) Cei care au facut un efort supraomenesc sunt cei pedepsiti acum, Sunt cei ingenunchiati de aceasta lege”, a afirmat presedintele Consiliului National al Dizabilitatii din Romania, Daniela Tontsch, potrivit Agerpres.
Reprezentantii Consiliului sustin ca Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, intrata in vigoare la 1 septembrie, provoaca „prejudicii majore” persoanelor cu dizabilitati vizuale.
„Concret, noile decizii de pensie pe care nevazatorii le-au primit au valori cu 60% – 80% mai mici decat pensiile aflate in plata, fapt revoltator si inacceptabil! Astfel, pensiile nu vor mai fi indexate cu inflatia si vor ramane inghetate pentru multi, multi ani, pierzandu-si treptat puterea de cumparare. Cu toate ca legea 360/2023 recunoaste ca exceptie dreptul persoanelor cu deficienta vizuala grava de a se pensiona la 1/3 din stagiul de cotizare, nu tine cont de aceasta particularitate in formula de calcul”, se precizeaza in comunicatul de presa.
Conform sursei citate, toti nevazatorii pensionati la varsta limita sunt grav afectati, indiferent de sectorul in care au activat, ceea ce le afecteaza pe termen lung atat statutul social, cat si „dreptul la o viata demna”.
„Continuam demersurile institutionale pe langa autoritati, cu speranta ca responsabilii din structurile guvernamentale vor decide, fie si in ceasul al doisprezecelea, sa trateze cu seriozitate si hotarare aceasta problema acuta pentru noi. Totodata, sprijinim initierea de actiuni juridice, pornind de la contestarea individuala a deciziilor si pana la invocarea neconstitutionalitatii articolelor de lege”, se mai mentioneaza in comunicat.
Potrivit sursei citate, daca nu va fi adoptat de urgenta un act normativ menit „a instaura cu adevarat echitate” in sistemul public de pensii, persoanele cu deficiente vizuale severe vor fi condamnate la saracie si excluziune sociala.