Nevinovat, 43 de ani de inchisoare. Un afro-american a fost eliberat la varsta de 62 de ani dupa ce a fost condamnat nevinovat la inchisoare pe viata

externe

Un afro-american a fost exonerat de la executarea pedepsei si a fost eliberat marti de un tribunal din Missouri, dupa ce a petrecut 43 de ani in inchisoare din cauza unei erori judiciare, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Kevin Strickland, in varsta de 62 de ani, a fost condamnat in 1979 la inchisoare pe viata de un juriu format in totalitate din persoane de culoare alba pentru o tripla crima pe care a negat intotdeauna ca ar fi comis-o.

„Nu a existat nicio dovada materiala pentru crima si a fost condamnat doar pe baza marturiei” unei supravietuitoare care apoi a retractat cele afirmate, a remarcat judecatorul James Welsh in decizia sa. In plus, doi dintre cei patru autori ai raidului criminal il exonerasera oficial, a spus magistratul.

„Increderea instantei in condamnarea domnului Strickland este atat de subminata incat nu se poate sustine”, a concluzionat el, ordonand eliberarea imediata a prizonierului.

Procuroarea comitatului Jackson, care a cerut ca aceasta condamnarea sa fie anulata, a salutat aceasta decizie.”In sfarsit, s-a facut dreptate acestui om care a suferit atat de mult din cauza acestei tragice erori judiciare”, a declarat, intr-un comunicat, Jean Peters Baker.

Numele lui Kevin Strickland se adauga acum unei lungi liste de americani care au fost victime ale erorilor judiciare si se numara printre cei care au petrecut cel mai mult timp dupa gratii.

Potrivit Registrului national al exonerarilor, un proiect derulat de mai multe universitati americane, cele aproximativ 2.500 de persoane eliberate de justitie in ultimii treizeci de ani au petrecut in medie 13,9 ani in inchisoare, cu o durata maxima de 47 de ani si 2 luni.

Deoarece obtinerea de despagubiri pentru acesti ani pierduti nu este usoara, organizatia Midwest Innocence Project, care a sustinut cazul lui Kevin Strickland, a pornit o campanie de crowdfunding pe internet pentru a-l ajuta sa isi inceapa noua viata in libertate.

Kevin Strickland declarase recent pentru Washington Post ca doreste, odata repus in libertate, sa mearga la mormantul mamei sale, care a murit in aceasta vara, dar si sa vada oceanul, pentru prima oara in viata sa.

Mai mult despre:

Comentarii: