New York City a spus ca nimeni nu a fost ranit la arestarile Columbia; dosarele medicale ale studentilor spun altceva

externe

Universitatea Columbia, politie, in forta, manifestanti pro-palestinieni, evacuati

Dupa arestarea studentilor protestatari pro-palestini care ocupau o cladire a Universitatii Columbia luna trecuta, primarul New York-ului, Eric Adams, si inalti oficiali ai politiei au spus in mod repetat ca acestia nu au fost „raniti”, nu au avut loc „confruntari violente” si nu s-a facut uz de forta, potrivit Reuters.

Dar cel putin noua dintre cei 46 de protestatari arestati in interiorul salii baricadate din Hamilton pe 30 aprilie au suferit si rani pe langa zgarieturi si vanatai minore, potrivit dosarelor medicale, fotografiilor impartasite de protestatari si interviurilor. Ranile documentate au inclus o orbita fracturata, comotii, o entorsa la glezna, taieturi si incheieturi si maini ranite de la catusele de plastic stranse.

Arestarile au survenit dupa ce presedintele Columbia, Minouche Shafik, intr-o decizie aprig dezbatuta, a chemat in cateva ore politia la ocupatie, in epicentrul unei miscari de protest a studentilor care s-a raspandit in campusurile din intreaga lume. Alti oficiali universitari din intreaga tara au chemat, de asemenea, politia pentru a inabusi protestele pro-palestinieni si anti-Israel.

Reuters a prezentat detalii despre ranile protestatarilor si descrieri ale evenimentelor primariei, politiei din New York si Universitatii Columbia. Nimeni nu a contestat ranile. Primaria si politia au spus ca fortele de ordine au actionat profesional.

Cel putin trei protestatari raniti arestati in Hamilton au fost dusi de politie la spitale in acea noapte, in timp ce erau inca in custodie, arata inregistrarile spitalului marcate cu ora.

Alti protestatari, care cer retragerea participatiei Universitatii Columbia la producatorii de arme si de la alte companii care sprijina guvernul israelian, au avut dosare medicale intocmite de medici voluntari care ofera sprijin persoanelor arestate de politie si pe care i-au intalnit imediat dupa dupa eliberarea din arest pe 2 mai. Unii atunci a solicitat ingrijiri medicale la clinici.

Kayla Mamelak, purtatorul de cuvant al primarului, a refuzat sa spuna cand a aflat primarul ca protestatarii au fost raniti.

La o conferinta de presa de pe 1 mai cu liderii politiei, Adams a spus ca arestarile au fost „organizate, calme si ca nu au fost raniti”.

Mamelak a scris intr-un e-mail ca arestarile, care au implicat sute de ofiteri inarmati in echipament anti-revolta, au fost „o operatiune complicata” gestionata „cu profesionalism si respect”.

Un purtator de cuvant al politiei, care a refuzat sa-si dea numele, nu a contestat ranile protestatarilor, scriind intr-un e-mail ca ofiterii au raspuns „rapid, profesional si eficient”.

Ambii purtatori de cuvant au refuzat sa furnizeze videoclipuri needitate de la camerele de luat vederi purtate de politisti si rapoarte despre utilizarea fortei si ranile in urma arestarilor. In acea noapte, politia le-a ordonat studentilor din fata cladirii sa intre in camine si a fortat jurnalistii sa iasa din campus.

Purtatorul de cuvant al Columbia, Ben Chang, a declarat ca va raspunde intrebarilor Reuters pana pe 10 mai, dar nu a trimis raspunsuri pana la acea data si nu a raspuns la e-mailurile si apelurile telefonice ulterioare.

In timp ce politia folosea ferastraie electrice pentru a taia baricadele de mobilier grele si lanturi de biciclete, cativa protestatari au spus ca s-au asezat pe podea in holul cladirii, cu mainile ridicate. Politia a aruncat o grenada defensiva, declansand bubuituri puternice dezorientatoare si explozii de lumina, inainte de a se repezi pe usi.

Gabriel Yancy, un asistent de cercetare in varsta de 24 de ani, care de atunci a fost concediat de la locul sau de munca, un laborator de neurostiinte din Columbia, a spus ca a vazut politistii aruncand niste protestatari la pamant, calcand pe cel putin trei si lovind cu piciorul cel putin pe unul.

Aidan Parisi, un student in varsta de 27 de ani la departamentul de asistenta sociala de la Columbia, si-a amintit ca politia „calca peste oameni, arunca oameni” si a spus ca mai multi protestatari au strigat: „Nu suntem inarmati!”

Mai multi studenti au spus ca ofiterii au ingenuncheat pe spatele lor cu forta. In 2020 New York City a adoptat o lege care interzice politiei sa foloseasca dispozitive pentru genunchi care comprima diafragma.

Gideon Oliver, un avocat pentru drepturile civile, care ii reprezinta acum pe unii dintre studentii arestati, a fost implicat intr-un acord de reforma la care procurorul general al statului New York a ajuns anul trecut cu Departamentul de Politie din New York pentru a pune capat „modelului sau de forta excesiva” impotriva protestatarilor.

„Acum este momentul ca orasul si departamentul de politie sa se diminueze si sa inceteze sa se implice in tactici pe strazi care par concepute pentru a linisti protestele”, a spus Oliver.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: