New York Times: „Germanii se simt abandonati si tradati” de Unchiul Sam care „sufera de dementa si nu ne mai recunoaste”

analize

„SUA au dat Germaniei democratia si constitutia sa, au sprijinit reunificarea tarii atunci cand Franta si Marea Britanie aveau indoielile lor. Statele Unite au  aproximativ 35.000 de soldati in Germania, dedicati apararii Europei. Dar presedintele Trump si administratia sa privesc acum Europa ca pe un adversar, NATO ca pe o povara si Rusia ca pe un prieten”, scrie intr-o analiza, New York Times.

Vicepresedintele JD Vance si Elon Musk si-au dat sprijinul unui partid de extrema dreapta cu membri neonazisti care vrea sa submineze guvernul german si sprijina obiectivele Rusiei in Ucraina.

Germania, poate mai mult decat orice alta tara din Europa, se simte in deriva, orfana si chiar tradata de cel mai apropiat aliat al sau. Dar, desi germanii au fost impinsi afara din cuib, incep acum sa raspunda, pe fondul cautarii identitare profunde si al intrebarilor despre viitor – atat al lor, cat si al Europei.

Cel mai mare indiciu ca socul cedeaza locul actiunii a venit, saptamana aceasta, cand camera inferioara a Parlamentului german a votat sa slabeasca aversiunea indelungata a tarii fata de datorii, astfel incat sa poata incepe reconstructia unei infrastructuri militare si interne care au cazut in neglijenta.

A fost un pas inovator, avand in vedere tabuurile despre militarismul german. Totusi, este ceva despre care germanii si alti europeni stiu ca e necesar pentru a se adapta la noile ostilitati care vin atat din Rusia, cat si din Statele Unite.

Joschka Fischer, fost ministru de externe, de stanga radicala in tinerete, si acum fidel Partidului Verzilor, a spus: „Am avut intotdeauna o relatie complicata cu Statele Unite, care a fost departe de a fi perfecta, dar SUA a fost intotdeauna orasul stralucitor de pe deal”.

„Dar acum”, a spus el, „am pierdut nu numai puterea care ne-a protejat, ci si steaua calauzitoare de pe cer”. Europa trebuie sa se reinarmeze ca raspuns, a atras atentia fostul ministru.

Conducerea germana – in acest proces – este esentiala pentru a face acest lucru, desi multi de pe continent inca insista ca europenii trebuie „sa continue alianta noastra stransa cu SUA, devenind in acelasi timp cat mai puternici posibil pentru a descuraja Rusia”. Fischer, ca multi altii, vede o perioada de vulnerabilitate inainte ca Europa sa se poata descurca mai bine singura.

Pentru Norbert Rottgen, deputat crestin-democrat de centru-dreapta, ruptura cu Washingtonul este deja profunda, cu consecinte atat urgente, cat si de anvergura.

„Acesta este sfarsitul ordinii de pace europene”, a mentionat el. „Am ajuns la concluzia ca trebuie sa facem singuri securitatea europeana”, a spus Rottgen, „si este o urgenta, pentru ca avem razboi in Europa”.

Europenii se afla in diferite etape de adaptare la ceea ce se tem ca este pierderea aliatului lor american. „Socul initial a facut loc unui sentiment de mobilizare”, spune Thomas Bagger, un oficial de rang inalt la Ministerul german de Externe.

„A fost un sentiment brusc ca esti singur, orfan”, a spus el. „Dar acum exista o linie mai increzatoare in sine. Exista o intelegere ca Europa este acum ceea ce a mai ramas din Occident si acest lucru este deosebit de important pentru Germania.”

Sentimentul tradarii din partea Washingtonului este poate cel mai puternic in randul germanilor care au crescut in primele decenii dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

„Nu exista nicio alta tara din Europa care sa fie atat de mult un produs al politicii americane luminate de dupa razboi ca Germania”, a spus Bagger, nascut in 1965. „Deci socul este mai profund aici”.

Germania a intrat dupa razboi in Uniunea Europeana pentru prosperitate interna si in NATO pentru securitate, iar germanii au dezvoltat aproape o credinta religioasa in importanta unei comunitati internationale de valori comune – si au facut eforturi pentru a o consolida.

Confruntarea cu o administratie americana care spune ca nu exista o comunitate internationala, ci doar state nationale care concureaza pentru prosperitate si putere „este o provocare existentiala pentru Germania”, a explicat Bagger.

In acelasi timp, el a fost de acord cu Fischer ca Germania nu ar trebui sa se rupa de Washington sau sa faca ceva pentru a accelera ruptura. „Va dura pentru a inlocui SUA in aparare si ajutor pentru dezvoltare”, a afirmat Bagger.

„Vom lucra in continuare pentru ce e mai bun, dar nu ne vom mai baza viitorul pe presupunerea ca lucrurile vor continua ca inainte.”

Socul provocat de Trump poate fi considerat si binevenit, trezind Germania din indelungata ei automultumire, a sustinut Wolfgang Ischinger, un fost ambasador al Germaniei atat in Statele Unite, cat si in Marea Britanie.

Daca NATO a devenit mai mare si mai puternica ca raspuns la presedintele Vladimir Putin al Rusiei si la invazia sa in Ucraina, atunci antagonismul lui Trump, Vance si Musk fata de Uniunea Europeana nu va face decat sa intareasca coeziunea continentului, a spus el.

„Daca a existat vreodata o sansa ca Europa sa actioneze impreuna cu privire la securitate, aceasta este acum”, a spus Ischinger.

In ceea ce priveste Germania, exista sentimentul ca unchiul de incredere si generos, Sam „sufera acum de dementa si nu ne mai recunoaste pe noi sau interesul nostru comun imens”, a spus domnul Ischinger.

„Intotdeauna am crezut ca avem suficient antiamericanism autohton in aceasta tara fara a mai adauga la el”. Antagonismul lui Trump „serveste interesele celor carora le-ar placea sa vada mai mult antiamericanism aici, inclusiv prietenilor nostri rusi”, a spus el.

Disponibilitatea unui nou guvern german de a cheltui sume uriase pentru a moderniza armata Germaniei este un raspuns direct si adecvat la Washington, a spus Ischinger. „Pentru prima data dupa multe luni, oamenii pot spune ca am facut ceva.”

Exista o ingrijorare mai tacita cu privire la echilibrul european de putere. Angajamentul SUA in Europa a fost un balsam important pentru ingrijorarile legate de puterea unei Germanii reunite, iar acele anxietati ar putea reveni, a spus si Jan Techau, un fost oficial german al apararii si analist la Eurasia Group.

„Intrebarea despre cine era baiatul cel mare din Europa avea ca raspuns SUA”, a spus el.

„Dar ce se intampla cand SUA se retrage si problema hegemonului european se ridica din nou? Aceasta va complica mult mai mult politica europeana.” „Nu exista nicio modalitate reala de a inlocui SUA, in ciuda tuturor discutiilor europene”, a spus el.

Techau, de asemenea, isi face griji cu privire la „o fereastra deschisa de vulnerabilitate” in orice tranzitie de la implicarea integrala a SUA in securitatea europeana.

„Daca obtinem un acord murdar cu Ucraina si o escaladare a razboiului comercial, iar Putin cerceteaza sau intensifica razboiul hibrid in Germania, iar Trump decide sa retraga niste trupe americane”, a spus Techau, „atunci va incepe cu adevarat sa se inteleaga ca suntem singuri, singuri in Europa ca putere non-nucleara”.

Desigur, pentru unii germani, o rupere de Washington ar oferi si un sentiment de eliberare. Au existat intotdeauna conservatori care au simtit, la fel ca Vance, ca America este prea perturbatoare ca far al modernismului; in stanga, era dorinta de a iesi de sub gigantul capitalist.

La alegerile federale de luna trecuta, peste 34% dintre germani au votat pentru partide cu puternice sentimente anti-americane. Si intr-un sondaj din aceasta luna, doar 16% dintre germani au spus ca au incredere in Statele Unite ca aliat, fata de 85% pentru Franta si 78% pentru Marea Britanie.

Aproximativ 10% au spus ca au incredere in Rusia.

Germanilor le place sa dezbata si sa intarzie deciziile, dar apoi actioneaza cu minutiozitate, a spus JD Bindenagel, un fost ambasador american in Germania, care preda la Universitatea din Bonn.

„Germanii se simt abandonati si tradati si stiu ca sunt slabi in ceea ce priveste apararea si nu pot pleca imediat”, a afirmat el. „Dar atunci cand le incalci increderea, este greu de restabilit. Nu se vor intoarce.”

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: