New York Times: Rusia ar putea ataca in Romania si Polonia centrele de aprovizionare pentru Ucraina. Oficialiii americani se tem de o escaladare a razboiului

externe

Casa Alba, Departamentul de Stat, Pentagonul si agentiile de informatii americane par mai ingrijorate ca niciodata ca presedintele rus Vladimir Putin ar putea escalada razboiul din Ucraina pentru a compensa retragerea sa umilitoare din ultima perioada, relateaza New York Times, citat de news.ro.

Oficialii americani nu stiu ce forma ar putea lua escaladarea, dar multe dintre optiunile pentru care se pregatesc sunt sumbre: un bombardament mai nediscriminatoriu al oraselor ucrainene, o campanie de ucidere a unor lideri ucraineni de rang inalt sau un atac asupra centrelor de aprovizionare din afara Ucrainei, situate in tari NATO precum Polonia si Romania, care canalizeaza cantitati extraordinare de arme, munitie si echipament militar in tara.

Aceasta relatare a efortului administratiei de a controla escaladarea razboiului se bazeaza pe conversatii cu mai mult de o duzina de inalti oficiali americani, in timp ce acestia se straduiesc sa calibreze urmatorii pasi, sperand sa se bazeze pe progresele Ucrainei fara a declansa un conflict mai larg.

Acestea se intampla pe masura ce ucrainenii fac progrese, iar rusii, deocamdata, sunt inca in dezordine.

Oficialii americani cred ca, pana acum, au reusit sa-si mareasca asistenta militara, de informatii si economica acordata Ucrainei, pas cu pas, fara a provoca Moscova la represalii pe scara larga cu vreo miscare majora.

Ei spun ca, aproape sigur, ar fi reactionat cu putere daca Washingtonul ar fi oferit Ucrainei, la inceputul razboiului, tipul de sprijin pe care il primeste acum, cum ar fi informatii care i-au permis Ucrainei sa omoare generali rusi si sa tinteasca depozite de arme, tancuri si sisteme rusesti de aparare aeriana, cu atacuri cu rachete ghidate de mare precizie.

In schimb, americanii cred ca strategia lor progresiva si refuzul de a oferi Ucrainei arme avansate sau avioane care ar putea ajunge adanc in Rusia, a limitat conflictul.

Dar Putin a devenit din ce in ce mai frustrat, din cauza problemelor intampinate de campania sa militara.

”Intr-adevar, raspundem destul de restrans, dar asta este deocamdata. Daca situatia va continua sa se dezvolte in acest fel, raspunsul va fi mai serios”, a spus Putin vineri, dupa ce a participat la un summit regional din Uzbekistan.”

Mai mult despre: ,

Comentarii: