Nici COMUNISMUL chinez nu mai e ce-a fost. Peste 5 milioane de muncitori vor fi concediati

actualitate

Intre cinci si sase milioane de angajati ai companiilor de stat din China risca sa fie concediati, in urmatorii doi ani, din cauza neperformantei, in procesul de reducere a supracapacitatii industriale si a poluarii, au declarat surse apropiate de conducerea chineza.

Inceputul saptamanii aduce anunturi alarmante pentru muncitorii din industrie. Dupa ce, luni, ministrul chinez al resurselor umane, Yin Weimin, a declarat ca guvernul estimeaza ca va disponibiliza 1,8 milioane de lucratori, marti, surse anonime de la Beijing anunta ca numarul va fi intre cinci si sase milioane, potrivit Agerpres.

Economia Chinei incetineste, iar Beijingul ia masuri de eficientizare a unor sectoare industriale – precum cel al carbunelui , cel al otelului, cel al cimentului, cel al sticlei, cel al constructiilor navale -, care sufera de supradimensionare.

Productia de echipamente pentru energie fotovoltaica, desi sufera de excedent, nu va avea de suferit, deoarece are potential de crestere. „Cu siguranta vor fi dispute intre autoritatile centrale si cele locale”, a declarat una dintre surse. Procesul face parte din relansarea celei mai mari economii din Asia si a doua din lume si include, printre altele, inchiderea „firmelor zombi” si concedierea a milioane de angajati.

„Firmele zombi” sunt acele companii care, desi au incetat productia, pastreaza inca personalul pe statele de plata, deoarece autoritatile se tem de un posibil impact social si economic cauzat de faliment si somaj. Intreprinderile inchise vor trebui sa ramburseze creditele oferite de banci, pentru a evita acumularea de credite neperformante. Sesiunea anuala a Parlamentului chinez va incepe saptamana viitoare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: