Nici macar adversarii lui Kovesi din magistratura nu sunt de acord cu Tudorel Toader. Fost presedinte CSM: „Raportul are o mare vulnerabilitate”

news

Solicitarea de revocare din functie a Laurei Codruta Kovesi are o mare vulnerabilitate, legata de verificarea facuta anul trecut de CSM, a declarat la RFI judecatorul Horatius Dumbrava. El precizeaza pe de alta parte ca potrivit legii, inaintea formularii unei cereri de revocare, trebuie sa existe o sesizare din oficiu. Intr-un astfel de caz, Kovesi ar fi trebuit sa stie de existenta sesizarii din oficiu si sa cunoasca de asemenea posibilele acuze care i se aduc prin raport.

Judecatorul Horatius Dumbrava spune ca „domnia sa (Tudorel Toader) in mod cert trebuia sa se sesizeze din oficiu, ceea ce inseamna ca pana la formularea cererii si intocmirea acelui raport, trebuia sa existe o verificare concreta a tuturor alegatiilor pe care le cuprinde sesizarea din oficiu. Cu alte cuvinte, ar fi fost de dorit ca inclusiv doamna procuror-sef Kovesi sa fi cunoscut existenta acestei sesizari din oficiu, precum si, sa spunem, posibilele acuze care i se aduc prin raport. Or doamna Kovesi nu a fost din cate stiu eu incunostiintata cu privire la aceasta sesizare din oficiu (…). O sesizare din oficiu trebuie sa contina o minima argumentare, de ce este nevoie de o cercetare a unor fapte, asa este firesc si logic. Or daca ai o astfel de sesizare din oficiu anterior formularii cererii, pentru ca asa spune legea, nu in momentul in care si formulezi cererea, evident ca cel vizat, cum este in cazul de fata doamna Kovesi, ar fi fost bine sa cunoasca faptele pe care le cuprinde o posibila sesizare din oficiu. E foarte greu de spus acum ce s-a intamplat si cum s-a intamplat, pentru ca nu avem raportul”.

Magistratul atrage atentia ca solicitarea de revocare a lui Kovesi are o mare vulnerabilitate: „Are o mare vulnerabilitate, cel putin din argumentele prezentate aseara de domnul ministru, aceasta cerere de revocare. In ce consta vulnerabilitatea? CSM, nu mai departe de noiembrie anul trecut a facut o verificare amanuntita a marii majoritati, daca nu chiar a tuturor acuzatiilor care i se aduc prin declaratia data de domnul ministru aseara. Deci este o vulnerabilitate pe care nu stiu cum o rezolva acest raport, pentru ca pana la urma, CSM s-a pronuntat in cunostinta de cauza, dupa verificarea facuta de Inspectia Judiciara. Nu stiu ce elemente noi ar fi avut domnul ministru, care sa-l conduca la ideea ca e nevoie de aceasta revocare, care este un drept legal al domniei sale”.

Horatius Dumbrava a avut, de-a lungul timpului, numeroase pozitii critice fata de activitatea DNA.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: