Nici Mugur Isarescu nu a mai suportat incompetenta PSD si ALDE. Banca Nationala a anuntat cand cresc preturile, va fi un Paste mai scump

pagina verde

mugur-isarescu

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu estimeaza o crestere a preturilor in prima parte a anului. Isarescu a facut aceste precizari dupa decizia privind cresterea dobanzii de referinta.

”Noul scenariu evidentiaza perspectiva cresterii ratei anuale a inflatiei, succedate de o temperare in ultima parte a anului”, a explicat Isarescu. ”Pana spre Paste o sa avem cresteri de preturi”, a intarit seful BNR. Isarescu a precizat ca se vor scumpi si creditele in lei, chiar daca doar marginal. ”Roborul la trei luni, cel care influenteaza rata dobanzilor la creditele in lei, va urma intr-o anumita perioada de timp majorarea de astazi, iar creditele in lei se vor scumpi marginal. Majorarile nu sunt de amploare. Daca ne gandim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobanzii la creditele in lei, aceasta s-a situat la 5-6%. Trebuie sa avem in vedere si rata inflatiei. Masura pe care am dat-o astazi urmareste sa juguleze inflatia care acum este determinata in mare masura de unele preturi si pretul titeiului. Vrem sa temperam inflatia si odata cu ea si majorarile de dobanzi”, a spus Isarescu.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,25% pe an, de la 2% pe an, incepand cu data de 8 februarie 2018, se arata intr-un comunicat de presa al institutie. De asemenea, institutia a mai decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an de la 1% pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,25% pe an, de la 3% pe an.

O alta hotarare vizeaza pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Decizia BNR reprezinta o veste neplacuta pentru cei care planuiesc sa se imprumute anul acesta de la banci. De altfel, analistii financiari estimeaza ca dobanda de referinta va continua sa creasca pana la 3%, pe fondul temerilor privind inflatia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: