„Niciodata nu am vazut asa ceva”. Reactia unui celebru sociolog in fata rezultatelor celui mai recent sondaj IRES

news

sondaj, INSCOP, PSD, AUR, PNL

Romanii cred ca lucrurile merg intr-o directie gresita in tara lor si privesc cu pesimism anul care vine, arata un sondaj recent al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Astfel, la intrebarea „Dupa parerea dvs., in ce directie merg lucrurile astazi in Romania?”, 75% dintre cei chestionati au raspuns ca intr-o directie gresita, in timp ce doar 17% au spus ca tara merge intr-o directie buna, potrivit Stirile TVR, citate de ziare.com.

„Este un pesimism absolut, directia in care merge tara. Niciodata nu am avut, de 25 de ani sondez acest lucru, nu am avut o directie buna doar de 17%. Aceasta perceptie negativa nu a fost niciodata. Un pesimism absolut aici”, a explicat sociologul Vasile Dincu pentru TVR.

ires

De asemenea, 46% dintre respondenti sunt de parere ca anul 2018 va fi un an mai prost si doar 28% ca va fi un an mai bun decat 2017, in discordanta cu anii precedenti.

„In anii trecuti, cand intrebam cum au mers lucrurile, spuneau ca au mers prost, de exemplu. Dar despre viitor aveau incredere. Aici este prima data cand vad o majoritate de 46 la suta fata de 24 care spun ca evalueaza, de exemplu, anul trecut cu anul viitor, 2018, ca fiind mai prost”, a mai spus Vasile Dincu.

In ceea ce priveste anul care se incheie, in care criza politica si cresterea preturilor au fost principalele motive de ingrijorare ale oamenilor, protestele fata de modificarea legilor justitiei si decesul Regelui Mihai au fost considerate de romani cele mai importante evenimente, se mai arata in studiul „Bilantul politic al anului 2017. Perspective pentru 2018”.

„Oamenii vor mediator. Vor judecator. Vor arbitru. Si cred ca faptul ca acum sunt foarte multi care vorbesc despre monarhie, asta e o criza politica, oamenii si-au pierdut increderea si ar vrea cineva sa medieze toate aspectele, acest conflict din societate”, a comentat Vasile Dincu.

Studiul „Bilantul politic al anului 2017. Perspective pentru 2018” a fost realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie pe un esantion de 1627 de persoane cu varsta peste 18 ani si are o marja de eroare de +/- 2,5%. Perioada de desfasurare a fost 6-8 decembrie 2017.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: