„Niciodata”. Reactie furioasa a Rusiei dupa ce Maia Sandu a cerut „retragerea completa a militarilor rusi de pe teritoriul Moldovei”

externe

Presedintele ales al Moldovei, Maia Sandu, insista asupra retragerii complete a militarilor rusi de pe teritoriul Transnistriei. Declaratia a fost facuta intr-un interviu pentru Evropeiskaya Pravda, publicat pe 19 noiembrie. Membra Dumei de Stat, responsabila de afaceri externe, Elena Panina, a comentat pentru Ria Novosti ca declaratia Maiei Sandu nu va fi niciodata acceptata la Tiraspol, intrucat asta ar duce la „dezghetarea” conflictului transnistrean.

„Sunt sigura ca vom gasi un format pentru solutionarea conflictului. Si acesta ar trebui sa includa retragerea completa a militarilor rusi de pe teritoriul Moldovei. Am spus asta mereu si o vom spune si pe viitor”, a declarat Sandu.

Presedintele ales a adaugat ca militeaza impotriva federalizarii Moldovei.

„Sunt convinsa ca, intr-o zi, va aparea posibilitatea geopolitica pentru reunificarea Moldovei si trebuie sa fim pregatiti pentru asta. Dar in orice caz trebuie sa fie o solutie pasnica. Trebuie sa fie o solutie care sa se potriveasca intregii Moldove. Mai mult, sunt sigura ca trebuie sa fie un plan de actiuni elaborat in Moldova si acceptat de toate fortele politice si de societate. Inteleg ca este o sarcina deloc simpla, dar o solutie simpla nu exista”, a mai spus Maia Sandu.

Membra comitetului Dumei de Stat pentru afaceri externe Elena Panina considera ca retragerea trupelor rusesti din Transnistria ar provoca „dezghetarea” conflictului transnistrean.

„Sandu vrea ca pacificatorii rusi sa plece din Transnistria, insa din start exclude scenariul federalizarii, cu ajutorul caruia s-ar putea ajunge la un echilibru de interese si la o pace de lunga durata. Ce li se propune locuitorilor Transnistriei in schimb? De facto, reintoarcerea la situatia din 1992, cand a izbucnit un conflict sangeros, care a luat viata a mii de oameni. Indiferent de ce spune Sandu despre solutionarea pe cale pasnica, de fapt, ajungem la varianta ‘dezghetarii’ si atingerea unei ‘faze fierbinti’”, a comentat Panina.

Reprezentanta Dumei de Stat a adaugat ca „acest scenariu nu va fi acceptat niciodata la Tiraspol”: „Subiectul privind Transnistria putea fi solutionat inca acum 17 ani, cand Rusia a propus ‘memorandumul Kozak’. Acest proiect a fost respins sub presiunile SUA. Nu ne ramane decat sa regretam ca declaratiile de astazi ale Maiei Sandu par a fi dictate de un sufleor american”, a conchis Panina.

Mai mult despre: ,

Comentarii: