Niciun alt ministru al Apararii nu a facut asta in 31 de ani. In numele Armatei, Ciuca cere „iertare” familiilor „ramase in suferinta in Decembrie 1989”

news

Premierul interimar Nicolae Ciuca, ministru al Apararii Nationale, a transmis un mesaj cu ocazia marcarii a 31 de ani de la inceputul Revolutiei romane, in care a subliniat nevoia de a se „face lumina” legat de evenimentele din Decembrie 1989, adaugand ca pentru greselile, erorile sau abuzurile savarsite de unii dintre angajatii MApN este o datorie morala sa se ceara iertare familiilor ramase in suferinta.

„Pentru greselile, erorile sau abuzurile savarsite de unii dintre angajatii Ministerului Apararii Nationale in desfasurarea acelor evenimente, dincolo de raspunderile care au fost sau vor fi stabilite de instantele judecatoresti, este o datorie morala ca noi, cei de acum, sa cerem iertare familiilor ramase in suferinta in Decembrie 1989 si sa ii asiguram pe toti cei de astazi si, mai ales, pe cei care vin dupa noi ca vom face tot ce se va putea pentru ca asemenea situatii sa nu se mai repete vreodata in istoria Romaniei”, a afirmat Ciuca, potrivit mesajului transmis de MApN.

El a amintit ca, la 16 decembrie 1989, in Timisoara, incepea lupta pentru libertate si democratie a romanilor, dupa decenii de dictatura comunista.

„La 31 de ani de la Revolutia din 1989, sunt inca rani deschise, lacrimi neuscate, suferinte nealinate. In numele celor peste 1.000 de oameni cazuti din sete de libertate, dintre care peste un sfert au fost militari si salariati civili din Ministerul Apararii Nationale, avem datoria morala de a aduce lumina in toate ungherele umbrite sau intunecate care mai exista in legatura cu evenimentele de atunci”, a transmis Nicolae Ciuca.

Potrivit acestuia, „fiecare viata pierduta in valtoarea evenimentelor de atunci este nepretuita, de aceea, pentru a putea ierta, pentru a ne putea impaca noi insine cu istoria noastra, avem datoria de a cauta adevarul si de a-l prezenta asa cum a fost”.

Premierul interimar a evidentiat ca „este regretabil ca, la atata vreme de la Revolutie, inca nu a fost dus la capat acest demers”.

„Trebuie sa iesim din logica aruncarii raspunderii pe umerii altora. Fiecare institutie implicata in evenimentele dintre 16 si 22 decembrie, dar si dupa acea data, trebuie sa faca tot ce se poate pentru a clarifica deciziile luate in acele zile si, mai ales, sa ajute justitia in stabilirea responsabilitatilor si consecintelor acestora”, a completat Ciuca.

El a mentionat ca, in privinta Ministerului Apararii Nationale, a dispus „asigurarea transparentei totale si cooperarii neconditionate cu organele judiciare in legatura cu actiunile intreprinse, in acele saptamani, la Timisoara, Bucuresti si in restul tarii”.

„Nu putem judeca actiunile de atunci, deciziile luate de conducerea comunista a statului si de conducerea armatei de la acea vreme dupa standardele democratice de astazi, dar este evident ca este nevoie, macar acum, la atata vreme de la acel Decembrie insangerat, ca fiecare responsabilitate sa fie stabilita, fara echivoc, de instantele de judecata. Fiecare abuz trebuie dovedit si fiecare vinovat trebuie tras la raspundere prin sentintele care vor fi date”, a aratat prim-ministrul interimar.

In opinia sa, este datoria generatiei actuale de lideri politici si comandanti militari sa depuna eforturi „pentru a face lumina cu privire la fiecare dintre actiunile personalului MApN soldate, in Decembrie 1989, cu pierderi de vieti sau in urma carora au fost raniti oameni”.

El a subliniat si datoria de a contribui la stabilirea imprejurarilor in care si-au pierdut viata cei aproximativ 275 de militari si salariati civili ai Ministerului Apararii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: