externe

Niciun semn bun de la Kremlin. Putin: „Operatiunea se deruleaza cu succes, toate obiectivele vor fi cu siguranta indeplinite”

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri ca operatiunea sa militara din Ucraina este un „succes” si ca Moscova nu va lasa aceasta tara se devina un „cap de pod” pentru „actiuni agresive” impotriva Rusiei, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

„Operatiunea se deruleaza cu succes, in stricta conformitate cu planurile stabilite”, a afirmat Putin, conform declaratiilor difuzate de televiziunea de stat rusa, dand asigurari din nou ca Moscova nu are intentia „de a ocupa” Ucraina. Potrivit liderului de la Kremlin, ofensiva a fost declansata pentru ca „toate optiunile diplomatice” fusesera „epuizate”.

„Pur si simplu nu am avut optiuni pentru a rezolva problema intr-un mod pasnic”, a continuat presedintele rus, care sustine ca are „toate motivele sa creada” ca, pe teritoriul ucrainean, sunt in dezvoltare „componente ale unor arme biologice”.

El a spus de asemenea ca nu a mai putut tolera „anii de intimidare a populatiei din Donbas”, estul rusofon al Ucrainei, unde Kievul lupta de opt ani cu separatistii prorusi sustinuti de Moscova.

Putin mai sustine ca Ucraina „se pregatea de un scenariu violent” si ca declansarea unei ofensive ucrainene impotriva Donbasului si a Crimeii – peninsula ucraineana anexata in 2014 de Moscova – „nu era decat o chestiune de timp”.

„Nu am avut alta optiune pentru a ne apara. Nu vom permite Ucrainei sa serveasca drept cap de pod pentru actiuni agresive impotriva Rusiei”, a insistat presedintele rus.

„In ceea ce priveste tactica operatiunilor militare, care a fost dezvoltata de Ministerul rus al Apararii si de Statul Major, aceasta s-a justificat pe deplin”, a afirmat Putin, citat de agentiile de presa oficiale RIA Novosti si TASS.

In aceasta reuniune consacrata masurile de sprijinire a regiunilor, Vladimir Putin si-a reiterat acuzatiile la adresa Kievului, sustinand ca partea ucraineana a sabotat solutionarea pasnica a crizei si ca, intr-un viitor previzibil, „regimul pro-nazist de la Kiev ar putea obtine arme nucleare, care ar putea lovi Rusia”, potrivit TASS.

Avansarea trupelor ruse pana la Kiev si alte orase ucrainene nu este legata de dorinta de a ocupa Ucraina, a mai spus Putin. Potrivit lui, Rusia nu are un astfel de obiectiv. Cu toate acestea, toate obiectivele „operatiunii speciale” din Ucraina vor fi cu siguranta indeplinite, a subliniat presedintele rus.

Totodata, Vladimir Putin a subliniat ca operatiunea rusa din Ucraina „nu a fost decat o scuza pentru Occident ca sa impuna noi sanctiuni” impotriva Rusiei, denuntand o „strategie constienta si pe termen lung” de „descurajare si de slabire” a Moscovei.

„Astfel de demersuri au toate caracteristicile unei agresiuni”, a declarat Vladimir Putin, acuzand Occidentul ca vrea sa faca din Rusia o „tara slaba si dependenta”.

Putin considera ca avalansa de sanctiuni si condamnari occidentale care lovesc Rusia, economia ei, sportivii sai si lumea culturala este comparabila cu persecutiile antisemite.

„Occidentul a facut sa cada masca decentei si a inceput sa actioneze intr-un mod odios. Se impun aici paralele cu pogromurile antisemite”, a declarat el in aceeasi reuniune difuzata de televiziunea rusa, fara sa-i pese ca acuza de „nazism” regimul de la Kiev condus de evreul Volodimir Zelenski, care prin definitie nu poate fi nazist.

Disonanta cognitiva este observata de catre experti occidentali nu doar la Putin, ci si la propaganda sa si la mai mult din jumatate din populatia rusa, care sustine Kremlinul in razboiul din Ucraina, conform Meduza.io.

Presedintele rus a promis miercuri o serie de ajutoare financiare atat pentru populatie, cat si pentru companii pentru a face fata valului de sanctiuni, dand asigurari ca Kremlinul va surmonta ‘blitzkrieg’-ul occidental impotriva Rusiei.

Recunoscand o situatie „deloc simpla” si o inflatie in crestere, el a promis cresterea „minimului necesar, a salariilor functionarilor publici” si a pensiilor, precum si eliminarea barierelor administrative din calea afacerilor.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

20 de minute ago

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

4 ore ago

„Rusia nu are planuri de a cuceri Harkovul”, sustine Putin: „Vrem sa cream o zona tampon pentru a proteja Belgorodul”

Rusia nu intentioneaza, acum, sa cucereasca Harkovul din nord-estul Ucrainei, a declarat vineri presedintele rus…

2 ore ago

„Cel mai mare ochi de pe cer”: Marea Britanie a inceput lucrarile la cel mai mare telescop din lume, acesta va putea cauta planete locuibile – Video

Marea Britanie este pregatita sa construiasca cel mai mare telescop optic terestru din lume: Extremely…

2 ore ago

AUR se lauda cu faptul ca procurorii DNA i-ar fi deschis dosar penal lui Nicusor Dan: „S-a inceput urmarirea penala in urma plangerii noastre”

Mihai Enache, candidatul AUR la Primaria Capitalei, a afirmat vineri ca procurorii DNA au inceput…

2 ore ago

Un val de „caldura imposibila” a lovit Filipine in aprilie. Oamenii de stiinta avertizeaza ca urmeaza si mai rau

Valul de caldura record care a parjolit Filipinele in aprilie ar fi fost imposibil fara…

2 ore ago