Niciun specialist de la ELCEN sau RADET nu confirma „sabotajul” invocat de Firea: „E jignitor pentru noi, cei care lucram in sistem de atatia ani”

politica

Gabriela Firea, restartare, dusmani, PSD, Nicusor Dan, sondaje, procente mai mici

Acuzatiile Gabrielei Firea, conform careia zeci de mii de bucuresteni au ramas fara apa calda si caldura ca urmare a unui „sabotaj” pus la cale de PNL, nu sunt confirmate de specialistii de la ELCEN si RADET. Cei de la RADET, aflati in subordinea Primariei, au fost impiedicati de directorul RADET sa vorbeasca, insa cei de la ELCEM au explicat ce s-a intamplat in realitate.

Directorul CET Sud, Florin Nicu, a explicat pentru Ziare.com ce s-a petrecut in centrala, in noaptea de vineri, 7 februarie, si in dimineata zilei de sambata, 8 februarie.

„Noi livram apa la parametri de temperatura si presiune solicitati de Termoenergetica. In seara de vineri, 7 decembrie, livram pe magistrala tur 7.500 de tone de apa pe ora, la 97-98 de grade. Presiunea era de 4,2 bari pe magistrala de tur (prin care apa este transportata de la CET pana la punctele termice – n.red) si de 1,5 bari pe magistrala de retur (prin care apa se intoarce la CET – n.red.).

Termoenergetica a inregistrat o avarie. Dispecerul nostru a notat-o. Se vede din registrul dispecerului ca nu se stia clar pe ce magistrala era avaria. Se stia doar ca e pe Magistrala 2 sau pe Magistrala 3.

De ce? Din cauza ca debitul de apa care se ducea pe acele magistrale crestea. Atunci cand ai o spartura mare, apa se duce intr-acolo cu precadere. Or, cand s-a constatat ca debitul pe Magistralele 2 si 3 creste, in comparatie cu celalata magistrala (magistrala 1, care iese din CET Sud prin alta parte – n.red.), ne-am dat seama ca era o problema”, a precizat Florin Nicu.

Directorul CET Sud sustine, insa, ca tevile Termoenergetica se sparg cam o data la 3 zile. Asa ca dispecerul a procedat cu calm.

„Se poate vedea pe diagrama scadere de presiune, atat pe magistrala de tur, cat si pe cea de retur. Dadeam apa spre avarie – alimentam defectul, cum spune noi – si deci presiunea a scazut.

Or, interesul meu este ca presiunea in conductele Termoenergetica sa ramana constanta. Cine sustine ca am face ceva ca sa spargem tevile Termoenergetica nu intelege un aspect simplu: un dezechilibru al sistemului de distributie (adica o avarie la conductele Termoenergetica – n.red), dauneaza si functionatii CET-urilor. Doar n-o sa spuna cineva ca am luat decizii ca sa ne sabotam chiar pe noi!

Initial, ca sistemul sa reziste, Termoenergetica ne-a cerut apa de adaos la nivelul a 1.000 de tone pe ora. Asta inseamna ca noi bagam o cantitate de apa de 1.000 de tone pe ora in plus, din CET. Asta, ca sa reusim sa se mentina presiunea in conducte, chiar daca din ele curge apa. Am mers asa vreo 2 ore si jumatate.

Dar, daca mentin presiunea, celor de la Termoenergetica le poate fi mai greu sa izoleze portiunea de teava sparta. Asa ca – in coordonare cu cei de la Termoenergetica, asa cum lucram mereu – am oprit si repornit pompe. Am oprit si cazanul cu apa fierbuinte (CAF) nr. 4, pentru ca acesta nu functioneaza decat daca ii asiguri o anumita cantitate de apa. Si nu i-o asiguram.

Am repornit CAF 4 abia pe la 3:30 dimineata si lucrurile reincepusera sa mearga normal, sa spunem asa. A existat acea variatie de temperatura dimineata, este adevarat. O recunoastem. Dar atunci cand opresti si repornesti CAF-uri, aceste variatii apar. Si sunt cunoscute inclusiv de partenerii nostri de la Termoenergetica (fosta RADET) cu care lucram de ani de zile.

Daca nu reuseam sa tinem presiunea constanta, sa spunem ca mai puteam fi acuzati de ceva. Desi oricum conductele ar trebui sa reziste si la presiuni mai mari! Dar asa? Pentru o variatie de temperatura, sa spui ca din cauza noastra s-a spart teava? Pai e normal sa se sparga teava la o temperatura ca asta? In urma cu vreo 5 ani, comanda RADET apa la 115 grade! Iarna trecuta am avut comenzi de 102-105 grade! Si acum se sparge teava?

Exista o situatie in care intr-adevar s-ar fi putut intampla. Atunci cand se atinge temperatura de vaporizare a apei. Dar n-a fost cazul. La presiunea cu care livram noi, ca sa se ajunga intr-o astfel de situatie, temperatura apei trebuia sa ajunga pe la 160 de grade, potrivit diagramei de vaporizare. N-a fost cazul.

Sa se spuna acum ca am sabotat noi sistemul, in conditiile in care, de regula, facem ce putem ca sa sustinem distributia (realizata de Termoenergetica)? Sa se spuna ca ne-a cerut cineva politic sa dam apa mai fierbinte ca sa spargem tevile Termoenergetica, cand si noua ne fac rau avariile respective? E jignitor pentru noi, cei care lucram in sistem de atatia ani”, a mai spus directorul CET Sud.

Cum functioneaza sistemul de incalzire al Capitalei

Sistemul de termoficare al Capitalei – cel mai mare din Romania – are mai multe componente. Primele sunt CET-urile administrate de ELCEN. Acestea produc apa fierbinte pe care o livreaza pe magistrala tur (conducta groasa, cu diametru de pana la 1,2 metri) catre circa 1.000 de puncte termice amplasate in toata Capitala.

Ati crede ca aceasta apa oparita ajunge in calorifere si la robinete? Ei bine, nu! De la punctele termice, apa respectiva se intoarce, pe magistrala de retur (conducta la fel de groasa ca si magistrala tur), direct la centrala care a livrat-o.

Ce rost are, deci, tot acest circuit? E foarte simplu. Apa fiarta de la CET este transportata pana la punctul termic doar ca sa treaca printr-un dispozitiv numit schimbator de caldura. In interiorul acestuia, apa de la CET o incalzeste pe cea care pleaca pe conducte mai subtiri – numite retea secundara de distributie – catre calorifere si robinete.

Punctele termice si conductele din subteranele orasului sunt administrate de una dintre companiile infiintate de Gabriela Firea, Compania Municipala Termoenergetica SA (care a preluat sarcinile falimentarei RADET – n.red.).

Cat strabate kilometri intregi de conducte magistrale, de la CET-uri pana la punctele termice si inapoi, apa se mai raceste. Asa ca, odata intoarsa in CET-uri, ea trebuie reincalzita inainte sa fie repusa in circuit.

Cat de mult trebuie incalzita apa? E decizia CM Termoenergetica SA, care face comanda catre CET-uri, solicitand apa la o anumita temperatura.

Avand comanda, CET-urile trec apa prin niste boilere, care functioneaza cu abur fierbinte. Apoi, daca inca nu s-a incalzit suficient, apa mai este trecuta si printr-un cazan cu apa fiebinte (CAF). Si, in cele din urma, este din nou livrata pe magistrale, ca sa incalzeasca orasul.

Sistemul de termoficare merge prost, in special atunci cand se inregistreaza avarii. Acesta pot aparea atat in CET-uri, cat si la conductele CM Termoenergetica SA (acestea din urma crapa, in medie, de peste 3.500 de ori pe an).

Acuzatiile Gabrielei Firea

Gabriela Firea a declarat, luni seara, ca inainte de cea mai mare avarie termica din ultimii 20 de ani, din Capitala, a primit amenintari si mesaje ca ceva rau se va intampla in Bucuresti cu reteaua de termoficare si ca se va da vina pe ea, pentru a pierde alegerile.

„Va dati seama atata cinism, sa vii cu o temperatura atat de ridicata, fapt nemaiintalnit pana acum niciodata in istoria Radet si sa stii sigur ca vei sparge conductele si vei lasa mii de oameni fara caldura si apa calda. Nu e doar cinism. Este, de fapt, un razboi politic dus de fapt impotriva populatiei. Este clar un sabotaj industrial, avand toate elementele si cu siguranta DIICOT, pentru ca eu cred ca e de competenta DIICOT, va merge si va face o ancheta la fata locului”, a spus Firea.

Primarul spune ca a primit amenintari ca ceva rau se va intampla cu reteaua de termoficare din Bucuresti.

„Am primit mai multe amenintari, am primit mesaje ca se va intampla ceva foarte grav in Bucuresti cu reteaua de termoficare pentru ca cetatenii sa dea vina pe mine si PNL sa aiba castig electoral in Capitala, iar eu sa pierd alegerile. Daca este sa pierd alegerile, in urma unei batalii cinstite, nu este nicio problema. Dar daca este o batalie necinstita, bazata pe santaj, bazata pe sabotaj, pe cinism, pe pedepsirea cetatenilor, cred ca trebuie sa luam cu totii masuri”, a mai spus Gabriela Firea.

Primarul Gabriela Firea a anuntat ca depune plangere pentru sabotarea sistemului de termoficare deoarece angajatii ELCEN ar fi efectuat in mod intentionat o avarie grava, unde „s-a gresit cu 20 de grade mai mult”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: