Nicolicea si Stefanescu vor iar sa modifice Codul Penal. Vor sa-i bage la puscarie pe cei care „injura” politicienii

politica

Doi lideri ai PSD, Eugen Nicolicea si Codrin Stefenescu, doresc sa modifice codul penal astfel incat insulta si calomnia sa redevina fapte penale.  Ei sustin ca s-au saturat ca politicienii sa fie injurati de fiecare data cand ies in public. Alesii Opozitiei sustin ca PSD ar dori sa puna pumnul in gura celor care li se opun. Inainte de dezincriminarea faptei, pedeapsa putea ajunge pana la 3 ani de inchisoare.

Pentru a-i pedepsi pe toti cei care adreseaza injurii in spatiul public, inclusiv la adresa politicienilor, social-democratii anunta ca insulta ar putea redeveni infractiune si pedepsita ca atare.

„Activistii astia social, platiti regeste, ca multi dintre ei nu au un loc de munca concret, doar o perturba pe banii care ii primesc pentru treaba asta. Cat sa mai toleram? Azi vin si vandalizeaza intrarea in Ministerul de Justitie, au vandalizat casele unor oameni politici, ale unor jurnalisti, maine, poimaine intra si in casa. Unele legi trebuie modificate foarte urgent, cum e aia cu ultrajul. Da, o vom modifica si repede”, a declarat Codrin Stefanescu, secretar general PSD, citat de Digi24.

„Ati vazut o mie de cazuri in care politisti, judecatori, procurori, ca sa nu zic si demnitari, sunt injurati, insultati pe motiv ca nu are nimeni ce le face si evident ca trebuie reformulat. Sustineti aceasta modificare? Bineinteles ca o sustin”, spune Eugen Nicolicea, deputat PSD.

Initiativa social-democratilor de a modifica din nou Codul Penal este criticat aspru de reprezentantii opozitiei parlamentare.

„Este halucinant in opinia mea. PSD se simte amenintat de cetatenii de rand, care au ajuns sa-i critice. Daca spui Ciuma rosie se va putea considera ca e insulta, ne vor da o lista, cum era pe vremuri in vremea cenzurii, o lista de cuvinte interzise”, spune Stelian Ion, deputat USR .

„Nu stiu ce sa mai scorneasca sa puna pumnul in gura tuturor celor care indraznesc sa gandeasca altfel”, afirma Raluca Turcan, deputat PNL .

Insulta si calomnia au fost dezincriminate din Codul Penal in 2006, insa Curtea Constitutionala nu a fost de acord si a declarat procedura neconstitutionala. Parlamentul nu a mai pus in acord textul Codului Penal cu decizia Curtii.

„ Vad ca fiecare isi face legea lui in tara asta. Curtea avea atunci in vedere modul in care s-a intamplat dezincriminarea despre care vorbim, procedura a fost avuta in vedere de Curte, nu la infractiunea in sine. Daca vor sa reintroduca insulta si calomnia, nu au decat sa o faca, politica penala le apartine, dar pentru presa ar fi un semnal de alarma pentru ca impotriva presei ar fi in primul rand, nu impotriva celor care injura pe strada”, spune Augustin Zegrean, fost judecator CCR.

Propunerea de reincriminare a calomniei si insultei ar putea fi depusa la Parlament, la inceputul lunii februarie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: