externe

Nicu Popescu: Autoritatile erau pregatite sa distruga pista de pe Aeroportul din Chisinau, in cazul invaziei ruse

Acum un an, dupa ce Rusia a declansat razboiul in Ucraina, autoritatile de la Chisinau erau gata sa distruga pista de pe Aeroportul International Chisinau, pentru ca obiectivul strategic sa nu fie preluat de armata rusa. Dezvaluirile au fost facute miercuri seara de ministrul de Externe, Nicu Popescu, in cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, scrie realitatea.md.

„Si inainte de razboi, institutiile noastre au tinut cont de scenarii care includeau nu doar gestionarea fluxurilor de refugiati, ci si de scenarii in care Moldova ar deveni victima actiunilor ostile, nu neaparat militare. Astfel, serviciile noastre se pregateau pentru diferite riscuri, inclusiv in ceea ce priveste aeroportul. In asemenea cazuri exista optiuni standard de protectie. In mod practic e vorba de functionalitatea aeroportului, depinde de aterizarea aeronavelor pe pista. Prin distrugerea sau blocarea pistei poate… nu voi intra in detalii”, a spus Popescu.

Reamintim ca presiunile Rusiei pentru a instala un guvern marioneta la Chisinau au continuat pe timpul invaziei din Ucraina. La inceputul lunii februarie presedintele Volodimir Zelenski a facut publica informatia ca a descoperit un plan de destabilizare a guvernului din Republica Moldova de catre rusi, pe care l-a comunicat de urgenta autoritatilor de la Chisinau.

Presedintele Maia Sandu a condamnat public aceste incercari de rasturnare a puterii alese democratic: „Tentativele Kremlinului de a provoca violente in Republica Moldova nu vor functiona. Scopul nostru principal este securitatea cetatenilor si a statului. Obiectivul nostru este pacea si ordinea publica in tara noastra.”

Presedintele Republicii Moldova a avertizat ca scopul actiunilor ar fi „schimbarea actualei administratii guvernamentale cu una controlata de Federatia Rusa”.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat in urma cu o zi ca Romania este pregatita sa sustina Republica Moldova „in orice scenariu”. 

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

5 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

8 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

9 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

9 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

9 ore ago