Nicusor Dan demonstreaza, cum a contribuit Firea la cresterea poluarii din Bucuresti: „Sunt mai multe masuri”

politica

Nicusor Dan, candidat independent la Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) sustinut de USR, a declarat ca administratia Firea a luat mai multe masuri care au dus la poluarea aerului.

„Gabriela Firea – in ce a declarat aseara – contesta masuratorile de poluare a aerului, uita insa sa ne spuna ca ea insasi a promis si a esuat in implementarea unor astfel de proiecte de masurare a calitatii aerului in Bucuresti (…) Ea a esuat in implementarea unor masuri care ar fi dus la reducerea poluarii aerului in Bucuresti (…). Cele mai importante: registrul spatiilor verzi, masuri speciale antipraf, strategii sectoriale pe deseuri, centura verde si asa mai departe (…). Sunt mai multe masuri pe care administratia Firea le-a luat care au dus la poluarea aerului”, a spus Nicusor Dan intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.

El a dat cateva exemple de masuri care au dus la reducerea spatiului verde in Bucuresti.

„Prin PUZ sector 3 dispar cam 30 hectare de spatiu verde. Acest PUZ aprobat de Consiliul General a fost suspendat recent de Tribunalul Bucuresti, tocmai pentru ca incalca dispozitiile legale cu privire la spatii verzi (…). PUZ sector 4 – peste 10 hectare de spatiu verde dispar. PUZ Stejarii din Padurea Baneasa – 5 hectare”, a spus Nicusor Dan.

Potrivit acestuia, in fiecare sedinta de CGMB, au devenit „o obisnuinta” 20-30-40 de PUZ-uri prin care se dau „zeci de mii de metri patrati in plus construibili”. „Asta pe toata administratia Firea inseamna cateva milioane de metri patrati construibili. Asta inseamna supraglomerarea orasului, a traficului si implicit poluarea atmosferica”, a mai declarat Nicusor Dan.

El a mai spus ca PMB avea din 2016 proiectul Sistem operativ informational pentru masurarea calitatii aerului. „Acest proiect era finantat cu 7 milioane de lei in bugetul pe 2016, nu s-a facut nimic, a fost finantat din nou cu 7 milioane de lei in 2017, nu s-a facut nimic si s-a facut ceva insignifiant (…) in decembrie 2018”, a afirmat Nicusor Dan.

Potrivit acestuia, PMB are din mandatul fostului edil general Sorin Oprescu un sistem mobil de masurare a calitatii aerului pentru care plateste circa 100.000 de lei pe an mentenanta. „O invit public pe Gabriela Firea sa ne spuna unde si cum l-a folosit in mod sistematic”, a adaugat Nicusor Dan.

El a afirmat ca nu s-a facut nimic pentru registrul spatiilor verzi, centura verde a Bucurestiului.

„Piste de biciclete. Ministerul Mediului a dat Primariei 10 milioane de euro, daca nu ma insel in 2014, poate in 2015, in orice caz, administratia Firea a avut acesti 10 milioane in buget in fiecare an, in fiecare an a propus sa investeasca si nu a facut nimic”, a sustinut Nicusor Dan.

Alexandru Gadiuta, consilier general USR, e de parere ca de 3 ani, in problema calitatii aerului, are loc „un ping-pong” intre PMB si celelalte institutii de mediu, o pasare a responsabilitatii. In opinia sa, vinieta Oxigen e un proiect facut „doar de forma, ca sa atraga popularitatea” si care nu produce, de fapt, efecte concrete.

Marius Petroiu, presedinte al Asociatiei Justitie si Mediu si avocat al Asociatiei 2Celsius, a facut referire la litigiul cu PMB prin care aceste ONG-uri cer anularea unei hotarari de CGMB luate in iunie 2018 ce vizeaza Planul integrat de calitate a aerului din Bucuresti.

El a spus ca acest plan contine 20 de masuri, dintre care 14 cu caracter imediat.

„Niciuna dintre aceste masuri nu vizeaza o forma efectiva cuantificabila si cu atat mai grav niciuna dintre masuri nu are in vedere acest criteriu al eficientei cat mai rapide cu putinta. In plus, s-a folosit un studiu de aer din 2013, desi planul se adopta in 2018”, a spus acesta.

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat luni ca a luat masuri privind imbunatatirea calitatii aerului in Capitala, dar considera ca nu se poate recupera in 36 de luni ce nu s-a facut in zeci de ani, potrivit unui comunicat al Municipalitatii.

In legatura cu informatiile aparute in spatiul public referitoare la valorile inregistrate pentru poluantii PM2,5 si PM10 de catre retelele independente de masurare a calitatii aerului, PMB a precizat ca aceste retele nu sunt autorizate/omologate de catre Ministerul Mediului Apelor si Padurilor. PMB a reamintit ca nu gestioneaza statiile de masurare a calitatii aerului.

PMB a precizat ca a luat, in ultimii 3 ani, o serie de masuri cu rezultate concrete pentru combaterea poluarii din Bucuresti, printre care: vinieta Oxigen, cresterea parcului auto al STB, vouchere pentru achizitionarea de biciclete, faptul ca din 2018 se deruleaza proiectul privind realizarea a patru trasee de piste de biciclete cu o lungime totala de 48,25 km.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: