politica

Nicusor Dan si-a anuntat planurile pentru urmatorii 4 ani: 280 de kilometri de retea de termoficare, 250 de noi tramvaie, semaforizare inteligenta in 544 de intersectii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, si-a prezentat luni prioritatile pentru un al doilea mandat, printre care se numara inlocuirea a 280 de kilometri de retea de termoficare, achizitionarea a 250 de noi tramvaie si panouri digitale in 968 de statii STB.

„Vom ajunge in 2028 ca jumatate din reteaua principala de termoficare sa fie inlocuita, iar proiectele in curs vizeaza partea cea mai afectata a retelei. Exista finantare si contracte de executie semnate pentru mare parte din lungimea vizata”, a precizat Nicusor Dan, in cadrul unei conferinte de presa la sediul PMB.

Alte obiective sunt: instalarea a 20 de centrale care sa deserveasca puncte termice cu functionare deficitara, realizarea a 50% din sistemul SCADA de automatizare a punctelor termice si realizarea a 50% din proiectul contorizarii inteligente in scarile blocurilor (sub rezerva finantarii din Fondul de Modernizare). In acest sens, au fost intocmite studiile de fezabilitate si au fost depuse cereri de finantare in valoare totala de 247 de milioane de euro.

Edilul general isi propune sa obtina finantare in vederea inlocuirii altor 200 km retea principala termoficare. Pentru acest obiectiv, compania municipala Termoenergetica a intocmit un studiu de fezabilitate, iar valoarea proiectului este de circa 400 milioane euro fara TVA.

O alta tinta este achizitionarea a 250 de tramvaie noi, dupa ce Consiliul General a aprobat studiul de oportunitate pentru aceasta investitie in valoare de 4,3 miliarde lei.

„Am avut discutii preliminare cu BEI si cu Banca Mondiala pentru cofinantarea acestei investitii. Finantarea de 300 milioane euro obtinuta de la BEI se refera inclusiv la tramvaie. (…) Asteptam deschiderea aplicatiilor Programului Operational Regional pentru finantarea din fonduri europene, conditie pentru accesarea cofinantarii”, a precizat edilul general, citat de Agerpres.

Totodata, Primaria Capitalei a obtinut o finantare nerambursabila prin PNRR de 66 milioane lei pentru achizitia a 22 de troleibuze. Urmeaza sa fie instalate si panouri digitale de informare in 968 statii, dupa ce, prin colaborare cu primariile de sector, PMB a obtinut o finantare de 28 milioane lei din PNRR.

In ce priveste reabilitarea liniilor de de tramvai, a fost intocmita documentatia DALI pentru 50 de kilometri si a fost desfasurata procedura de achizitie pentru proiectare si executie. Valoarea estimata a lucrarilor este 2,5 miliarde lei, urmand a fi suportata din Programul Operational Regional 2021-2027 si din imprumuturi.

„Asteptam deschiderea aplicatiilor Programului Operational Regional pentru finantarea din fonduri europene, conditie pentru accesarea cofinantarii”, a spus edilul general.

De asemenea, este vizata extinderea retelei de tramvai in Piata Unirii, pe Sos. Bucuresti – Ploiesti pana la centrul comercial, pe Bucuresti – Targoviste pana la centrul comercial.

In ce priveste lucrarile din Prelungirea Ghencea, din octombrie 2023 se circula pe patru benzi pe segmentul str. Brasov – str. Raul Doamnei, iar in aceasta luna se va circula pe patru benzi pe segmentele Stadionul Ghencea – str. Brasov, se arata in documentele transmise de Primaria Capitalei.

„S-au finalizat exproprierile pentru segmentele ramase, iar cladirile expropriate de pe tronsonul str. Raul Doamnei – str. Valea Oltului au fost demolate. In mai 2024 s-a semnat contractul cu o companie privata pentru soseaua pe patru benzi pe tronsoanele ramase, pentru linia de tramvai si pentru parcare”, mentioneaza sursa citata.

In ce priveste cele noua drumuri radiale, este vizata terminarea studiilor de fezabilitate si inceperea lucrarilor. Proiectul este realizat in asociere cu Consiliul Judetean Ilfov si cu Ministerul Transporturilor si isi propune realizarea unor drumuri expres cu 2 benzi pe sens, care sa conecteze Bucurestiul de autostrada de centura.

Edilul general mai propune pentru un nou mandat realizarea sistemului de semaforizare inteligenta cu 544 de intersectii conectate la un sistem central si reabilitarea Podului Basarab, Pasajului Obor, Pasajului Lujerului, Podului Baneasa si Pasajului Victoriei.

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a aratat, luni, in raportul de activitate in mandatul de primar general, ca administratia sa a reusit sa raspunda la cateva preocupari importante ale bucurestenilor, cum ar fi termoficarea, constructiile si traficul auto.

„Am raspuns la cateva preocupari importante ale bucurestenilor – avem o imbunatatire pe termoficare, avem o imbunatatire pe transportul public, avem o stagnare pe trafic – dar e un lucru bun ca nu am regresat si aveam toate perspectivele sa o facem pentru ca aveam PUZ-urile de sector care dublau densitatea construita in oras”, a declarat Nicusor Dan, intr-o conferinta de presa la sediul Primariei.

El a adaugat ca sunt deschise acele proiecte care sa rezolve problema traficului, cum este proiectul pentru modernizarea celor 50 de km linii de tramvai semaforizare inteligenta sau deblocarea Planului Urbanistic General.

„Am oprit intr-o oarecare masura ceea ce a tinut de noi, acea dezvoltare urbana speculativa si nu in ultimul rand am stabilizat financiar o primarie care era in faliment si am creat credibilitate si in fata firmelor cu care colaboram si in fata institutiilor financiare”, a spus Nicusor Dan.

El a precizat ca datoria curenta, la preluarea mandatului de primar, era de trei miliarde de lei, respectiv plati care ar fi trebuit facute imediat.

„Am plecat de la o datorie curenta de trei miliarde de lei si ca dovada ca nimeni nu mai avea incredere in Primaria Capitalei in vara anului 2020 primaria trebuia sa rostogoleasca acei 555 de milioane de lei, parte din creditul care fusese facut in 2005, si nici o institutie nu a vrut sa-l finanteze. A trebuit sa vina in ultima secunda BERD, care sa dea acest imprumut Primariei Capitalei ca sa nu intre in mod formal in incapacitate de plata”, a mai spus edilul Capitalei.

El a mentionat ca statia de epurare de la Glina a avut o recunoastere internationala prin includerea printre proiectele cele mai importante la nivel mondial in 2023, iar apele reziduale ale Capitalei nu mai polueaza Dambovita, Arges, Dunare si Marea Neagra.

Ce a facut pana acum

Nicusor Dan a prezentat o serie de date privind termoficarea Bucurestiului, in care a aratat ca media banilor pe care Primaria Capitalei ii platea catre sistemul de termoficare era undeva la 600-700 de milioane de lei pe an, iar dupa preluarea mandatului s-a ajuns la plata a circa 2 miliarde de lei pe an.

„Am platit pe termoficare cu 150% mai mult decat administratiile precedente si asta a fost motivul pentru care ELCEN a iesit din insolventa si asta a fost motivul pentru care Termoenergetica poate la randul sau sa faca investitii pentru schimbarea conductelor, pentru ca pana acum nu ajungeau banii nici de subventie, daramite sa mai faca si investitii”, a afirmat edilul.

El a mai spus ca, in ceea ce priveste inlocuirea conductelor de termoficare, inainte de preluarea mandatului se schimbau 5-10 km pe an si in 2023 s-a ajuns la 50 de km pe an.

„Am cumparat pentru prima data dupa 1989 100 de tramvaie dintre care au venit 88 – o investitie de un miliard de lei si 100 de autobuze electrice”, a declarat Nicusor Dan.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: nicusor dan

Recent Posts

Simion il umileste pe Mihail Neamtu, aflat pe lista AUR la europarlamentare: „A venit cu o justificare penibila, i-am zis sa nu mai ia medicamente” – Video

Presedintele AUR, George Simion, l-a ironizat pe Mihail Neamtu, ocupantul locului 10 pe lista AUR…

7 ore ago

China acuza ca militari filipinezi au indreptat arme de foc catre militari chinezi in apele disputate din Marea Chinei de Sud

Presa de stat chineza a scris duminica ca personalul de pe o nava filipineza a…

8 ore ago

Grav accident aviatic in Portugalia. Un pilot a murit dupa ce doua avioane s-au ciocnit in aer

Doua avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminica dupa-amiaza, in timpul unui show aviatic la…

7 ore ago

Ucraina are permisiunea Frantei de a lovi aeroporturi din Rusia cu rachetele Storm Shadow/Scalp. Acestea au o raza de actiune de 250 km

Ucraina a primit permisiunea Frantei de a folosi rachete de croaziera Storm Shadow/Scalp cu raza…

12 ore ago

Garry Kasparov, amenintat de Kremlin cu un dosar penal pentru incalcarea „legii agentilor straini”

Fostul campion mondial la sah Garry Kasparov, care a fugit din Rusia in urma cu…

9 ore ago