Nikolai Patrusev, eminenta cenusie a lui Putin: „Toate tarile suverane au interesul de a opri diktatul Statelor Unite”

externe

nicolai patrusev, serviciile secrete ruse

„Toate tarile suverane au interesul de a opri diktatul Statelor Unite si incercarile Washingtonului de a-si impune punctul de vedere in restul lumii”, a declarat luni secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev, relateaza Tass.

Potrivit acestuia, in prezent, lumea se indreapta spre un sistem multipolar mai echitabil. „Din nefericire, aceasta tendinta obiectiva este respinsa categoric de minoritatea occidentala, care nu ezita sa foloseasca orice mijloace – de la sanctiuni unilaterale pana la razboaie hibride – in incercarea de a-si pastra pozitia hegemonica la nivel mondial”, a declarat Patrusev la o reuniune a inaltilor oficiali de securitate din tarile BRICS in Africa de Sud.

Patrusev a subliniat ca „minoritatea globala” incearca sa inlocuiasca sistemul centrat pe ONU si ordinea mondiala, „adica sistemul [sustinut de] majoritatea [natiunilor]”, cu un fel de „ordine bazata pe reguli”.

„Suntem convinsi ca este in interesul tuturor statelor suverane sa zadarniceasca incercarile americanilor de a dicta [altor natiuni] si de a-si impune abordarile altora”, a subliniat inaltul oficial de securitate.

El a adaugat ca, in arhitectura politica si economica contemporana a lumii, „exista o cerere din ce in ce mai mare pentru o reprezentare sporita a tarilor din Asia, Africa, America Latina si Orientul Mijlociu care urmaresc o politica externa independenta si sunt gata sa isi apere interesele nationale si suveranitatea in institutiile de guvernare globala”.

Africa de Sud prezideaza anul acesta grupul BRICS. Reuniunea a marcat cea de-a 13-a astfel de intalnire a inaltilor oficiali din domeniul securitatii din tarile BRICS. Prima a avut loc in 2009, la initiativa Moscovei. Recomandarile actualei reuniuni vor fi prezentate la summitul sefilor de stat si de guvern din cadrul BRICS, care va avea loc la Johannesburg in perioada 22-24 august.

Rusia va prelua presedintia rotativa a BRICS la inceputul anului 2024.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: