externe

„Nimeni nu-i obliga pe maghiari sa fie in UE”: Cehia este iritata de comentariile lui Orban despre Uniunea Europeana

Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, a criticat declaratiile premierului ungar Viktor Orban, care a comparat integrarea europeana cu planurile lui Hitler pentru unitatea europeana, scrie Euractiv.

Chiar si Adolf Hitler a visat la unitatea europeana, iar mai tarziu a trecut la ideea unei „uniuni si mai stranse”, a declarat vineri Orban la Vesprem, in vestul Ungariei, atragand critici din partea Cehiei.

„Nimeni nu ii obliga pe maghiari sa faca parte din aceasta comunitate daca se simt inconfortabil”, a spus Lipavsky in timpul unei dezbateri televizate la televiziunea ceha.

Comisarul european ceh pentru transparenta Vera Jourova, care s-a alaturat si ea dezbaterii, a declarat ca reputatia Ungariei a avut de suferit cu fiecare declaratie de acest gen.

Intrebata de moderator daca mai considera ca Ungaria este o tara democratica, Iurova a raspuns: „Ma indoiesc ca Ungaria este o tara democratica. Am indoieli de mai mult timp in aceasta privinta”.

Cu toate acestea, ea a subliniat ca, in pofida retoricii lui Orban, unii diplomati ungari sunt inca deschisi la un posibil compromis in chestiuni care necesita un vot unanim la nivelul UE – cum ar fi sanctiunile.

„Si exista oficiali maghiari profesionisti si harnici care negociaza cu noi pentru a implementa reforme in sistemul judiciar sau in domeniul achizitiilor publice”, a spus Jourova, adaugand ca abordarea oficialilor maghiari arata ca tara are „o nevoie disperata de bani”.

In timpul dezbaterii televizate, Iurova a mai declarat ca unii studenti, profesori sau organizatii maghiare care o viziteaza la Bruxelles „doresc sa pastreze aceste intalniri secrete” si nu vor sa fie fotografiati cu ea pentru „a nu fi persecutati acasa”.

Premierul ungar Viktor Orban a criticat din nou Uniunea Europeana si chiar a pus la indoiala necesitatea existentei acesteia.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

21 de minute ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

O oră ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

57 de minute ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

2 ore ago

Tecuci: Un barbat s-a spanzurat pe o insula de pe raul Siret. El avea 47 de ani

Doua echipaje de pompieri de la Detasamentul Tecuci intervin, duminica seara, in cazul unui barbat…

O oră ago