politica

Nimeni nu indrazneste sa se atinga de Iliescu. ICCJ ii trimite dosarul la Curtea de Apel Bucuresti, sustine ca nu are competenta sa judece dosarul ‘Revolutiei’

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit vineri ca nu are competenta sa judece dosarul ‘Revolutiei’, in care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu si Iosif Rus, fost sef al Aviatiei Militare, sunt acuzati de savarsirea unor infractiuni contra umanitatii, cauza fiind trimisa la Curtea de Apel Bucuresti.

Desi este pentru a doua oara cand acest dosar se afla pe rolul Instantei supreme, magistratii au decis abia acum ca nu au competenta sa solutioneze aceasta cauza.

Motivul invocat de Instanta suprema este ca, la data faptelor retinute in rechizitoriu, respectiv 22 – 30 decembrie 1989, Ion Iliescu nu era seful Guvernului, ci doar presedinte al CFSN.

„In concret, s-a constatat ca in perioada 22 decembrie 1989, orele 16,00 – 30 decembrie 1989, unul dintre inculpati (Ion Iliescu – n.r.) nu a detinut functia de sef al Guvernului Romaniei, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale si, ulterior, de presedinte al aceluiasi organism, iar un alt inculpat (Gelu Voican Voiculescu – n.r.), in perioada 22 decembrie 1989, orele 16,00 – 27 decembrie 1989, nu a detinut functiile de membru al Guvernului Romaniei, respectiv de viceprim-ministru, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, organ central de putere distinct de institutia Guvernului Romaniei. In consecinta, fata de functiile detinute de inculpati in perioadele mentionate, in raport cu dispozitiile Codului de procedura penala care reglementeaza competenta dupa calitatea persoanei, a fost stabilita in favoarea Curtii de Apel Bucuresti”, spune ICCJ.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: ion iliescu

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

4 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

8 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

8 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

8 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

9 ore ago