„Nimic nu va mai fi la fel”. Basescu anunta marile schimbari care vor fi provocate de COVID-19. Vom purta masti de protectie inca cel putin doi ani

politica

Fostul presedinte Traian Basescu face cateva predictii privind evolutia pandemiei, afirmand de la inceput ca „nimic nu va mai fi la fel”. Basescu se asteapta ca masurile de precautie, precum purtarea mastilor de protectie, sa dureze inca trei ani.

Basescu mai atrage atentia ca cel mai mare pericol in perioada urmatoarea il vor reprezenta asimptomaticii, persoanele care nu stiu ca sunt infectate cu COVI-19 insa ii pot infecta pe altii.

Postarea integrala:

Nimic nu va mai fi la fel! Ne iluzionam ca dupa una doua luni, viata noastra va reveni la normalul de dinaintea epidemiei/pandemiei COVID-19. Niciodata!

Drama globala care a inceput in China si a cuprins tot globul, inainte de a fi o drama a prezentului este mai degraba o posibila tragedie a viitorului care ne asteapta.

Cred eu ca, asa cum oamenii evolueaza si virusii ucigasi ai viitorului evolueaza si sunt deja in proces de elaborare in natura. O natura pe care noi oamenii am transformat-o fara voia ei, iar la randu-i natura a incetat sa mai fie un prieten al pamantenilor.

Aceasta pandemie nu va trece cu usurinta. Probabil 2 – 3 ani pana cand va exista un vaccin pentru fiecare cetatean al globului, masurile de distantare sociala, mastile, manusile, pentru copii si oameni maturi vor ramane principalul mod de a ne apara.

Asimptomaticii vor fi identificati la un moment dat ca fiind riscul major la sanatatea celor din jur.

O uriasa problema va fi cu asimptomaticii care nestiuti de nimeni, nici macar de ei insisi, vor purta virusul ucigas in societate, in familie, la locul de munca.

Vom ajunge sa ne ferim de colegii de la birou, de vecini, de frati, de prieteni. O „mostenire” ingrozitoare pe care ne-o va lasa SARS-COV-2 si care, nu va putea fi lichidata decat prin testarea masiva a populatiei pentru a putea fi depistati si tratati asimptomaticii.

Din motive imposibil de explicat, Romania a optat pentru un numar restrans de testari la populatie.

De la asimtomaticii nedescoperiti va porni al doilea val de imbolnaviri. Mai ales in tarile care au facut putine testari, va imaginati care va fi atmosfera la birouri, in grupurile de prieteni si chiar intre rude, pornind de la premisa ca nefiind o testare pe scara larga multi asimptomatici nu au fost depistati dar raspandesc boala COVID-19?

Acceptam ideea sau nu, viitorul nostru trebuie construit nu numai pe inteligenta artificiala, pe viteza naucitoare a tehnologiei 5G, pe tehnologii industriale nepoluante, pe energia verde, pe trenul care ajunge oriunde in Europa la fel de repede ca avionul.

Va trebui sa adaugam ambitiilor noastre traumele acestei pandemii dar mai ales, traumele viitoarelor pandemii, pe care trebuie sa incercam sa le anticipam, sa le diminiuam efectele, pentru ca vrem sau nu, ele vor bantui Planeta Pamant.

Din timp in timp, fara sa ne intrebe, cate un virus nou, fara leac imediat, evadat din regnul animal sau de aiurea si pe care, nu vom sti cum sa-l neutralizam, va brazda planeta luandu-si orbeste „tainul” in vieti omenesti. Cat de multe? Nimeni nu stie…Dar sigur, va urma un alt virus pandemic. Cand? Iarasi nu stiu, dar va veni…

SARS-COV-2 a atacat in principal plamanii oamenilor. Urmatorul virus pandemic, foarte probabil, va avea „alte gusturi”. Va ataca poate ficatul oamenilor, sau poate inima, sau poate rinichii sau poate creierul … nu stiu.

Nu sunt nici Baba Vanga si nici Nostradamus. Ca om politic am insa obligatia sa incerc a anticipa viitorul.

Plec de la premisa, ca prima obligatie a guvernelor este sa diminueze impactul epidemiilor/pandemiilor generate de virusi noi, necunoscuti, asupra populatiei.

Sunt multe elemente care trebuie luate in analiza pentru a trage concluziile corecte legat de actiunea europenilor confruntati cu viitoarele pandemii.

Cateva elemente imi sunt clare si mie, ca nespecialist, dar ca om care a privit cu atentie la evolutia bolii COVID – 19 pe glob si mai ales, in Uniunea Europeana.

M-a interesat actiunea guvernamentala in cazul pandemiei generate de virusul SARS-COV-2 si am tras cateva concluzii:

1. Pentru bolile generate de virusi noi, nu exista vaccin;
2. Pentru bolile generate de virusi noi, nu exista un tratament prestabilit, dar medicii testeaza diverse scheme de tratament functie de organul atacat;
3. Pentru bolile generate de virusi noi, nu se cunoaste nivelul de contagiune (viteza de raspandire);
4. Pentru bolile generate de virusi noi, trebuie alocate imediat resurse financiare laboratoarelor de cercetare, pentru a descoperi rapid tratamentul corect si vaccinul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: