„Niste primitivi”. Ce spune acum Razvan Theodorescu, omul de incredere al lui Iliescu, despre minerii pe care ei i-au adus in 1990 in Bucuresti

politica

Razvan Theodorescu, presedinte al TVR in 1990 si om de incredere al lui Ion Iliescu, declara acum ca minerii care au venit in 14 iunie 1990 sa „apere democratia” erau „niste primitivi”.

Theodorescu a contribuit atunci masiv la manipularea minerilor, TVR difuzand des reportaje despre „tiganii” si „betivii” din Piata Universitatii, care se „drogau” sau erau „platiti” de partidele de opozitie. Pe 13 iunie, TVR a contribuit la escaladarea tensiunilor din tara intrerupandu-si emisia. TVR a dat vina pe protestatarii din Piata Universitatii.

Minerii, dezinformati si manipulati astfel de catre singurul canal de televiziune de atunci, au navalit la Bucuresti pentru a „salva democratia”. Theodorescu, presedinte al TVR in perioada 1990-1992 sustine acum ca minerii erau „niste primitivi”.

„M-am dus in Piata Universitatii sa vad ce se intampla. Minerii m-au recunoscut, au venit sa ma pipaie, sa stie ca eu sunt ala pe care il vad ei la televizor. Niste primitivi”, a declarat Theodorescu pentru Mediafax.

Theodorescu a sustinut in acelasi interviu ca Ion Iliescu le-a multumit minerilor pentru a-i determina astfel sa plece din Bucuresti.

Discursul din 15 iunie 1990 al lui Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD

”Dragi mineri, ma adresez dumneavoastra de aceasta data, multumindu-va pentru raspunsul de solidaritate muncitoreasca pe care si de asta data l-ati dat, la chemarea noastra. Delegatia de mineri in frunte cu domnul Cozma se va deplasa spre Piata Universitatii pe care vrem sa o reocupati dumneavoastra. Asa cum ati vazut de asta data, avem de a face cu elemente de-a dreptul fasciste”, adauga fostul presedinte in discursul tinut de la un balcon al Palatului Victoria.

Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut in aceste zile, in general pentru toata atitudinea dumneavoastra de inalta constiinta civica. Deci, va multumesc inca o data tuturor pentru ceea ce ati demonstrat si in aceste zile: ca sunteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica, muncitoreasca, oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu. Si de asta data ati demonstrat cat de importanta este solidaritatea muncitoreasca. Cu un sentiment deosebit de constiinta civica, patriotica ati simtit momentul dificil si cu o daruire exemplara v-ati aratat gata sa fiti solidari cu puterea noua. Exemplul dumneavoastra a fost plin de imbarbatare pentru toti cei de bine, care doresc progresul societatii romanesti. Vreau sa va multumesc deci pentru acest act de inalta solidaritate pe care l-ati demonstrat in aceste zile.

Cu ajutorul dumneavoastra au fost descoperite in subsolul cladirii PNT-ului: depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stateau in Piata Universitatii si armament. La cladirea Asociatiei „16-21 Decembrie” depozite de bate si de alte asemenea arme albe, lanturi si asa mai departe. In subsolul cladirii Universitatii s-au descoperit arme: 22 de pusti Jeco, dar care sunt arme periculoase in asemenea conditiuni, si saci cu prafuri euforizante pe care probabil ca le-au tot folosit in aceasta perioada. Cum se poate motiva ca in sediul unui partid politic, in sediul unor asociatii declarate apolitice, prezenta unor asemenea depozite de sticle incendiare, de munitii, de droguri si arme de tot felul, arme de agresiune; cum se poate motiva asa ceva? Noi consideram ca raspunderea morala o au si unii gazetari, unii intelectuali care au incitat in aceasta perioada.

Eu vreau inca o data sa-mi exprim intreaga recunostinta, din partea populatiei Capitalei pentru prezenta dumneavoastra, utila si eficienta. Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile. Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cand va fi nevoie vom apela! Sper sa nu mai fie nevoie sa apelam la dumneavoastra”.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: