Noaptea cutitelor lungi e la noapte. Se reuneste comitetul de executie, cine sunt pucistii. A fost cooptat si Tudose

politica

In aceasta seara/noapte, are loc o intalnire informala intre mai multi lideri si presedinti de organizitii ale PSD in care se va stabili strategia de marti, de la CEX, pentru a o elimina din fruntea partidului pe Viorica Dancila, anunta Europa Libera. Din grupul pucistilor fac parte Marcel Ciolacu, Paul Stanescu, Claudiu Manda, Radu Moldovan, Dragos Benea, Ionel Arsene si Olguta Vasilescu.

Liderii de organizatii ii cer lui Ciolacu sa-si asume conducerea partidului si sa renunte la atitudinea diplomata avuta in timpul campaniei electorale. Printre sefii de organizatii care il sustin pe Ciolacu se numara Paul Stanescu, Claudiu Manda, Radu Moldovan, Dragos Benea, Ionel Arsene, dar si Olguta Vasilescu, sefa campaniei prezidentiale. Alti lideri cu notorietate precum Marian Oprisan si Dumitru Buzatu nu au iesit pana acum cu pozitii transante, dar si ei isi doresc schimbarea Vioricai Dancila.

Sorin Grindeanu si Ionel Arsene s-au intalnit dupa pranz cu Marcel Ciolacu, chiar in biroul acestuia din Parlament.

„​Maine trebuie sa iesim din CEX cu decizia luata, iar Dancila sa nu mai fie presedinte PSD”, este opinia unui lider de organizatia apropiat de Marcel Ciolacu.

O varianta de lucru in tabara Ciolacu-Stanescu o reprezinta retragerea fortata a Vioricai Dancila din fruntea partidului si preluarea functiei de presedinte interimar de catre Marcel Ciolacu. Acest lucru se poate decide maine prin vot in Comitetul Executiv. In acest caz, Ciolacu a spus ca se poate amana Congresul pana in luna februarie, iar conducerea partidului sa fie una colectiva.

In viitoare structure de conducere s-ar putea regasi nume precum Gabriela Firea, Niculae Badalau, Paul Stanescu, Dragos Benea sau Claudiu Manda.

Daca Viorica Dancila refuza sa-si depuna mandatul, se poate ajunge la organizarea rapida a unui Congres pentru sefia PSD.

Marcel Ciolacu le-a spus colegilor de partid ca este decis sa-si asume functia de presedinte PSD, dar inainte de a face anuntul oficial trebuie sa fie sigur ca are de partea sa o majoritate in partid.

Negocierile pentru viitorul presedinte al PSD s-au purtat la Bucuresti, dar si la Bruxelles, ele incepand cu mult timp inainte ca Viorica Dancila sa inregistreze cel mai slab scor din istoria partidului la prezidentiale. Mai multi lideri social-democrati si-au dat seama ca deznodamantul bataliei pentru Cotroceni nu le va oferi multe surprize si au demarat discutii despre cine trebuie sa preia partidul.

In aceste negocieri nu au fost implicati doar lideri PSD, ci si fosti membri ai acestui partid. Printre cei mai activi in acest sens au fost europarlamentarul Mihai Tudose, dar si fostul premier Sorin Grindeanu, ambii cu un rol determinant in negocierile interne din PSD.

Relatia de prietenie intre Marcel Ciolacu si Mihai Tudose este cunoscuta in partid, cei doi dezvaluind ca petrec vacantele impreuna si sunt buni prieteni de familie. Ciolacu a fost vicepremier fara portofoliu in guvernul Tudose, iar, in ianuarie 2018, Tudose afirma ca va pleca din guvern daca va pleca Ciolacu. Un alt moment in care cei doi s-au ajutat reciproc a fost in momentul votului pentru sefia Camerei, Mihai Tudose facand un lobby puternic in ProRomania pentru a aduna voturi in favoarea prietenului sau.

Dupa plecarea lui Tudose din PSD, relatiile lor au ramas la fel de bune. Ajuns europarlamentar, Mihai Tudose a negociat cu Claudiu Manda, presedintele PSD Dolj, si cu Dragos Benea, vicepresedinte PSD si presedinte al organizatiei Bacau, sustinerea lui Marcel Ciolacu pentru prima pozitie in partid. Aceste negocieri au avut loc la Bruxelles, iar Viorica Dancila aflase de planul pus la cale impotriva sa.

De altfel, la ultima sedinta a Comitetului Executiv, a existat un schimb dur de replici intre Manda si Dancila, candidata PSD parasind sala de sedintei din cauza starii tensionate in care ajunsese sedinta.

In tara, un alt nume implicat in negocierile pentru sefia PSD este cel al lui Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM. Chiar daca functia pe care o detine nu ii permite sa fie membru al unui partid politic, Grindeanu a avut discutii cu cei din PSD, dar si cu cei din ProRomania, el actionand ca un mediator intre cele doua tabere. Dupa alegerile prezidentiale au aparut mai multe mesaje privind unitatea stangii in perspectiva alegerilor locale si parlamentare. Grindeanu a fost vazut de multe ori in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, de fiecare data motivand ca are discutii legate de functia detinuta.

Printre sustinatorii lui Marcel Ciolacu exista un grup care vrea ca partidul sa ia rapid o serie de masuri, care sa arate ca PSD este pregatit sa se reformeze. Printre masurile propuse sunt: renuntarea la sustinerea Sectiei Speciale, dar si abrogarea recursului compensatoriu. Discutiile pe aceste teme nu au ajuns la un rezultat final, existand temeri ca o abordare radicala poate avea efecte negative in partid. Aceste masuri pot sa fie anuntate daca Dancila isi depune maine demisia, iar Ciolacu preia partidul, dar totul sub rezerva discutiilor din aceasta seara.

Sedinta Comitetului Executiv are loc maine seara incepand cu ora 18.30.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: